Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pulsen spretter. Målefeil?

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 58 som har et problem ved at pulsen spretter opp ved trening. Jeg trener jogging/sykkel 3 ganger i uken. Oktober 2013 ble jeg operert med dobbel bypass. Hadde ikke hatt hjerteinfarkt. Når jeg begynte å trene igjen opplevde jeg en sjelden gang at pulsen steg over makspuls,(190) på et øyeblikk. Nå opplever jeg det samme, nesten hver gang og også tidligere.

Eks, i dag tok jeg en belastningstest på sykkel der pulsen lå jevnt på 145. Plutselig steg den til over 170. Da avbrøt jeg og to minutter senere var den på 85. Vanligvis løper jeg med puls på over 180, og pulsen spretter gjerne opp i 205. Går den så høyt, går det gjerne 10 minutter med hvile før den kommer ned i 130-140.

Bør jeg undersøke dette nærmere? jeg kjenner ikke direkte ubehag, utenom at jeg blir litt engstelig.

Mann 58
Svar

Hei ! Du er en mann på 58 år som er ACB operert. Du har en makspuls rundt 175. Slik du beskriver pulsen din mistenker jeg at den er målt med pulsklokke (?), og at det kan være en målefeil. Dersom det er virkelige målinger, bør du undersøkes med en belastningstest eller 24 timers Holter-måling, for å se hva for hjerterytme du har. Dette kan du snakke med din fastlege om, og du kan bli henvist til kardiolog for dette. Undersøkelsen er enkel, men gir god informasjon. Siden du ikke har andre symptomer enn at du blir engstelig, så er det lite trolig at du har en "farlig" hjerterytme.