Puls og trening!

Spørsmål

Hei :) Nå skriver jeg til deg fordi jeg er en generelt engstelig person, og har oppdaget noe jeg er redd kan være farlig. Jeg er frisk, aldri hatt noen form for alvorlig sykdom, men har de siste tre årene vært behandlet med candezertan blodtrykksmedisin. Blodtrykket mitt har vært godt regulert etter dette og ligger nå på rundt 120/80. Jeg har kolesterolverdier i øvre normalområde, BMI 33. Jeg er 44 år. Det er sikkert ikke lurt å utrede for mye, men etter å ha kjøpt meg pulsklokke er jeg nå veldig engstelig for at det skal være noe galt med hjertet mitt. Hvilepulsen min ligger veldig lavt, rundt 48- 50spm., enda lavere når jeg sover. Jeg trener innebandy to ganger i uka og passer på å gå minst 10000 skritt om dagen, men vil ikke si at jeg er veldig godt trent. Etter trening i dag kunne jeg lese av på klokka at jeg har vært oppe i 178spm et par ganger, dette var en trening med høy intensitet i 90minutter. Ingen smerter eller andre symptomer, ikke tungpust, og jeg kjenner heller ikke noen symptomer på den lave pulsen. For noen dager siden hadde jeg noen episoder hvor jeg ble kald/klam over hele kroppen, dette var i forbindelse med menstruasjon, og jeg hadde ingen andre symptomer. Målte blodtrykket da, rundt 188/88 (stresset). Nå er BT helt normalt igjen, målt hjemme og etter trening. Spørsmålet er om den lave pulsen min bør utredes hos lege eller om det kan være en normalvariant / genetisk lav? Jeg har aldri vært opptatt av det før, men synes å huske at jeg har hatt lav hvilepuls da jeg var yngre også. Hva vil eventuelt en lege gjøre for å sjekke dette? Jeg ser også at jeg nå, fire timer etter trening ligger på 68-70 i hvilepuls. Tror du det er sannsynlig at det er noe galt med hjertet mitt når jeg kan gjennomføre trening med høy intensitet i 90min.? Kan det være noe annet som er grunn til den lave pulsen, f.eks. blodtrykksmedisinen? Mvh. engstelige meg

Kvinne 44

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du har et blodtrykk rundt 120/80 mmHg når du blir behandlet med Candesartan. Du har kolesterolverdier i det øvre  normalområdet. Du har en BMI på 33. Du er 44 år. 

Du har nå kjøpt en pulsklokke, som har gitt deg bekymring. Ved trening med høy intensitet har du hatt puls opp mot 178 slag/min. Dette er opp mot din makspuls, som er rundt 183 slag/min. Du har også registrert en hvilepuls på 68-70 fire timer etter trening. Din hvilepuls forøvrig ligger rundt 50 slag/min. 

Det enkle svaret på dine bekymringer er at det ikke er noen grunn til engstelse. Hjertet ditt svarer på aktivitet med frekvensøkning og din hvilepuls er helt normal. Du har verken en spesiell lav hvilepuls eller høy puls etter trening. Det er ikke grunnlag for noen videre utredning av dette. Du har målt blodtrykket ditt i en stresset situasjon og det var rundt 188/88 mmHg.  Det viser at hjertet ditt svarer godt på stress, og at det fungerer normalt. Du bør absolutt trene med høy intesitet. Det er også viktig at du reduserer vekten din, og prøver å få en BMI under 25. En BMI på 33 gir grunn til bekymring fordi dette øker risiko for Diabetes Type II og andre livsstilsykdommer. Jeg forstår at du er engstelig, og jo mer du måler, jo mer engstelig kan du bli. Målingene vil i seg selv påvirke det du måler som puls og blodtrykk. Konklusjonen er at du bør slappe av, men samtidig se om du kan endre kostholdet slik at du får et lavere kaloriinntak og dermed vekttap. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-