Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Puls og betablokker

Spørsmål

SPØRSMÅL OM BIVIRKNINGER AV BETABLOKKER

Jeg har blodsykdommen Essensiell trombocytemi og bruker medisinen Xagrid (Anagrelid) som har medført at jeg har et ukontrollerbart blodtrykk og høy puls. Jeg har akkurat begynt med betablokkeren, Bisdoprolol 1.25mg.

Både blodtrykk og puls ble bedre første dag.

I går (2. dagen) falt imidlertid pulsen så veldig at jeg fikk åndenød. Jeg ringte nødtelefonen og har vært til overvåkning I natt. Pulsen varierte mellom 60 og 70 og jeg fikk beskjed om å fortsette med medisinen.

Jeg vet ikke hvor lav den var når jeg fikk åndenød. Det var skremmende. På sykehuset sov jeg ikke et minutt og tok ikke sovemedisiner som jeg pleier (Rexer Fla s og Zolpiderm). Regner med at pulsen går ytterligere ned om natten (det pleier den) og er derfor redd for å sovne. Redd for at pulser faller dramatisk. Hadde ikke lyst til å fortsette å ta medisinen.

Legen sa det går seg til. Men hvor land tid trengs til dette? Hva er grensen for farlig lav puls? Føler meg kraftløs men regner med at det er en overgang.

Kvinne 62
Svar

Hei !

Du har begynt med betablokker i form av Bisoprolol. Hensikten med å gi deg beta-blokkere er at man ønsker å redusere pulsen din. Det finnes beta-blokkere med ulik virkning og profil. Du kan eventuelt lese mer om dette på RELIS.

Du har hatt en reduksjon i pulsen din og opplevde åndenød i samband med dette. Dette kan ha vært en tilfeldighet. En pulsvariasjon mellom 60 og 70 slag i minuttet er helt normalt. Det opplever ved bruk av beta-blokker er at man ikke får samme pulsøkning som tidligere. Hos deg så ønsker man denne virkningen. Man kan ha pulsreduskjon ned til 40-50 slag/minuttet om natten.

Jeg er usikker på om det er dette som har gitt deg åndenød, eller om den skyldes andre årsaker som for eksempel angst. Jeg antar at du har hatt en høy puls før du begynte med beta-blokker og at du dermed merker reduksjonen fra en unormal høy puls til det som er en normal puls. Dette opplever du som noe nytt og kanskje ubehagelig.

En puls mellom 60 og 70 slag/minutt er en helt normal puls. Det er mulig å registrere pulsen din ved hjelp av Holter-registrering som registrerer pulsen kontinuerlig gjennom døgnet. Du får full effekt etter en ukes tid.

Dersom du har en utgangspuls på 60-70, så er det ingen grunn til å være urolig for å sove. Under søvn kan man ha puls ned mot 40 slag/min som er normalt. En farlig lav puls er noe avhenggig av hva for underliggende sykdom, som gir den. Men, du har en normal hjerterytme, som blir bremset ved bruk av beta-blokker til en helt akseptabel frekvens. Dersom du utvikler en stor angst i forhold til det å ta Bisoprolol, så vil man måtte vurdere om du skal fortsette med denne behandlingen. Ut fra de opplysningene du gir, så er det ikke grunnlag for å stoppe med behandlingen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-