image: Plutselige støt med brystsmerter og rask puls

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plutselige støt med brystsmerter og rask puls

Spørsmål

Jeg er 34 år og er en aktiv mann. Jeg har normal god helse. Jeg har over en lengre tid nå opplevd stikkende brystsmerter på venstre side som komme som Lyn fra klar himmel. Det går fort over men er veldig skummelt når det skjer.

Jeg opplever også at når jeg løper intervaller i motbakke så får jeg plutselige støt der det først føles som at hjerte skal stopper før det skyter ut i enorm fart igjen. Dette skjer nesten hver gang når jeg når toppen på motbakken jeg trener intervaller i.

På kvelden etter trening så gjør det vondt i brystet på venstre side og halsen på samme side.

Jeg opplever også at jeg får vondt i hode og kjenner hvert eneste hjerteslag i halsen og i hode.

I fjor sommer løp jeg litt lengre turer og da opplevde jeg noen ganger smerte i venstre skulder og hals. Smertene gikk over når jeg stoppet opp og startet igjen når jeg begynte å løpe.

I dag har jeg gått en tur på ca en mil i rolig tempo og nå har jeg vondt i brystet på venstre side. Jeg har også hatt mye muskel smerte og migrene i perioden. Hvis jeg ikke blir varm i kroppen og får tøyd ut på morgenen så får jeg migrene som varer i et døgn med mindre jeg tar smertestillende. Tror du at noe er galt med hjerte mitt?

Mann 34
Svar

Hei!

Du er en 34-årig mann som er aktiv. Du har en normalt god helse. Du har stikkende smerte på venstre side av brystet som kan komme lyn fra klar himmel. Du får smerter i brystet ved anstrengelse når du løper i intervaller i motbakke og du føler at hjertet ditt løper svært fort. Om kvelden etter trening så har du vondt i brystet på venstre side og halsen på samme side. Du har dermed smerter ved anstrengelse og i hvile. Du skriver også at du har hatt mye muskelsmerte og migrene.

Det kan være vanskelig å skille smerte som kommer fra hjertet og fra for eksempel mage og muskulatur. Det som taler i mot at det er noe galt med hjertet ditt er din alder og at du presterer godt ved trening. Du skriver at du er ved normal god helse.

Jeg mener at du bør utredes i forhold til hjertet ditt. Man bør gjøre et arbeids-ekg, Holter-registrering og en hjerteekko. Sannsynligheten for at du har en hjertesykdom er liten, men det er viktig at du utredes i forhold til dette i og med at du trener mye og presser deg hardt. Jeg foreslår at du går til din fastlege og ber om en henvisning til dette. En utredning er også viktig for at du skal føle deg trygg. Jeg tror ikke at det er noe galt med hjertet ditt, men det er viktig at man utelukker dette.

Illustrasjonsfoto øverst: staras / Shutterstock / NTB