Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plakk i halskar

Spørsmål

Hei - i forbindelse med privat undersøkelse hos kardiolog for å måle aorta ascendens, ble det også tatt ultralyd av halskar. Legen skriver: "Det sees mindre plakk på bakre vegg i arteria carotis sommunis rett før delingen på begge sider. Det største måler 0,7 cm x 0,2 cm. Konklusjon: Halskar med begynnende, mindre aterosklerotiske forandringer." Er dette noe å uroe seg for i det daglige? Kan plakket løsne, f.eks? Har du noen andre opplysninger vedr. dette, er det fint. Hilsen mann 71

Mann 71
Svar

Hei !

Du har gjorten ultralyd som viser halskar med "mindre arteriosklerotiske forandringer", noe som er svært vanlig å finne hos personer i din aldersgruppe. Det er ingen grunn til å være bekymret for dette. Plakket er 7 x 2 mm, hvor jeg antar at 7 mm er i lengderetning. Dette plakket kan ikke løsne. Indikasjoner for å behandle slik plakk er at man har hatt symptomer på det vi kaller "Transitorisk Isjemiske Attack" (TIA), som arter seg ved plutselig forandringer i syn, tale eller nedsatt kraft, som er forbigående. Det er sjelden at man behandler disse forandringene om de er asymptomatiske, siden operasjonen i seg selv er en fare for at man kan få slag (stroke). For at man skal behandle, så skal plakket dessuten gi minst 50 prosent reduksjon av arealet i halspulsåren.  Du kan altså ta det med ro og slappe av i forhold til dette.