Plager fra foten

Spørsmål

Hei!
Jeg har hatt problemer med kramper under venstre fot (når tærne bøyes mot fotsålen) særlig om kvelden/natten og ved svømming etc. Dette var ikke slikt et stort problem, men i tre dager nå har jeg hatt smerte ”hugg” under foten foran der tærne ”sitter fast”. Beklager den rare beskrivelsen. Det er ikke en skarp smerte men er veldig vondt (slags verk) og jeg føler meg generelt ikke pigg pga denne strålende smerten som kommer en gang i halvminuttet ca. Smerten kommer enten jeg går eller sitter, så den har ikke mye med belastning å gjøre og har en litt slapp følelse i beinet. Har hatt litt feber om kvelden (ca 38,0) men ikke mye og føler meg generelt litt slapp. I går da jeg skulle gå opp en trapp kjentes det som om jeg hadde et stramt tau som gjorde vondt fra festet under foten og til ca midt på bak på låret. En rar følelse. Benet er ikke rødt og hovent men heller hvitt i forhold til det andre (som alltid er litt rødt pga at jeg har hatt trombose i det høyre benet) Hva kan dette være? Jeg kan jo ikke til legen før mandag og har uansett ikke lyst til å gå til legen med en bagatell. Men det er jo ganske plagsomt da..

Sykdommer: Faktor 5 Leiden heterozygot
Trombose høyre ben+ lungeemboli 2001
astma
Medisiner: airomir, respontin+salbutamol forstøver, symbicort 360/9 *2

Kvinne, 23 år

Svar

Hei !
Pga din forhistorie med gjennomgått trombose/blodpropp, så synes jeg helt klart at du skal gå til legevakten idag, og ikke vente på legetime på mandag.
Trombose kan gi lett feber, og det har du. Tidligere gjennomgått trombose øker også sjansen for å få det igjen. Din sykdom Faktor 5 Leiden heterozygot øker også sjansen for blodpropp statistisk med 5-10 ganger i forhold til friske personer.

Det er helt umulig for meg å si noe om sannsynligheten for trombose uten å undersøke deg, selvfølgelig, så jeg må derfor heller prøve å gi deg best mulig råd.

Fordi det er viktig å komme til behandling raskest mulig ved evt blodpropp, og det også er en rimelig alvorlig tilstand, så bør "tvilen komme tiltalte til gode", og du får det sjekket i dag. Er det ikke trombose, så er jo det glimrende og du har oppnådd mye ved et legebesøk.

Jeg ønsker deg lykke til, og kom deg til lege idag.