Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskelstramming og rask puls

Spørsmål

Hei, jeg har en uvane jeg har hatt lenge, flere år, men som jeg den siste tiden har begynt å tenke over om kan være skadelig. Jeg har en tendens til å anstrenge meg på en måte, hvor strammer musklene i overkroppen og brystet og holder pusten. Dette medfører en høyere puls kortvarig og en opplevelse av harde hjerteslag. Skjønner ikke hvorfor jeg gjør det, det er bare en rar uvane jeg gjør flere ganger hver dag. Har også opplevd noe som kjennes ut som at hjerteslagene «henger litt» før det slår igjen, muligens at det hopper over et slag. En gang for noen uker siden opplevde jeg også at hjertet opplevdes litt «løpsk» i noen sekunder, slo merkelig. Ble ikke noe dårlig av det, og rytmen ble fort normal, men ble ekstra bekymret etter det. Jeg er ellers i god form, føler meg frisk, hvilepulsen min er normal ellers, og når jeg kjenner på hjerterytmen kjennes den normal. Pulsklokken min har heller aldri gitt noe utslag på ujevn rytme. Jeg har tenkt mye på dette i det siste, og bekymrer meg, noe som gjør at jeg er oppmerksom på pulsen hele tiden. Dermed føler jeg at jeg har mye hjertebank. Det jeg lurer på er om uvanen min er farlig ved at den på en måte fremprovosere høy/hardere puls flere ganger om dagen, slik at pulsen går mange ganger opp og ned. Er det mulig å forstyrre hjerterytmen ved å gjøre det, eller påvirke hjertet negativt? Kan det være at min uvane har påvirket hjerte og hjerterytmen min? Takk for svar!

Mann 21
Svar

Hei !

Det er mange vaner og uvaner. Din uvane ved at du strammer muskler og holder pusten er ikke farlig, men du vil øke trykket i brystkassen din, som kanskje gjør at blodet ditt ikke kommer lett inn i hjertet ditt fra kroppen din. Dette vil skyldes det trykket som oppstår i brystkassen din. Dermed vil hjertet slå fortere og pumpe mindre blod pr. slag ut i kroppen din. Så for å opprettholde det vi kaller hjerte-minutt volum, så vil hjertefrekvensen gå opp. Din uvane har ingenting å si for hjertet ditt. Hjertet tilpasser seg kroppen din. Det at du hele tiden fokuserer på hjerterytmen din, vil gjøre at du er spesielt sensitivisert på endringer i hjertefrekvensen. Vi andre har lært oss med å leve med at hjertet slår og tenker lite over det. Dette er det vi kaller habituering. Når man hjerteoperer pasienter, så vil man få endrede anatomiske forhold ved at man åpner hjertesekken, og man vil da føle hjertet på en annen måte. Det man er vant med-habituert til- er endret, og opplevelsen av hjerteslagene er da endret. Du behøver ikke å være urolig for dette.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-