Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Min mor er altfor opptatt av å telle pulsen

Spørsmål

Hei! Min mor har blitt litt opphengt i en ting den siste tiden, så valgte å ta kontakt med deg slik at jeg forhåpentligvis kan sette en bremse på bekymringen hennes. Hvilepulsen hennes ligger i gjennomsnitt i løpet av en dag på 62 slag i minuttet. Om natten kan hun være helt nede i 53. Nå sitter hun oppreist i stolen og har en hvilepuls på 54. Ellers når hun gjør andre ting som for eksempel husarbeid, ligger den på 75-85. I tillegg er hun en litt stresset person, men dette gir vel heller høyere puls og ikke lavere? Leser man på nett går dette under «for lav puls» så lenge man ikke er topptrent og i god form, noe som hun ikke er. Hun er 48 år, overvektig, røyker ikke, spiser både sunt og usunt og holder seg i aktivitet hver dag. Hun går på kolesterolsenkende medisiner, men hadde normalt kolesterol siste sjekk. Legen sa hun bare kunne fortsette å ta liten dose (Atorvastatin Mylan 10 mg) kun for å forebygge. Ellers ingen vondter eller plager, annet enn at jeg merker at hun av og til får plutselig innsettende «svimmelhet» som kun varer ett sekund, men dette skjer en sjelden gang. Heller ingen plager under fysisk aktivitet. Eneste hun er plaget med er undertrykk i øret (legen klarte ikke se lys i øregangen), men har tatt noe nesespraylignende i tre måneder mot dette, så kan det være dette som gir svimmelheten? Sier alt dette i tilfelle det er av betydning. Hun mener å huske at hun har tatt EKG en gang tidligere da hun var plaget av brystsmerter av og til, men ble konstatert at dette var muskulære smerter. Høres dette bekymringsverdig ut?

Kvinne 48
Svar

Hei.


Såvidt jeg kan forstå, er din mor helt unødvendig opptatt av sin puls. Alt du oppgir av tallverdier her, er fullstendig normale tall. I tillegg er det slik at vi mennesker er laget slik at vi heldigvis slipper å følge med på pulsen, den er automatisert, som for alle levende vesener med hjertet. Jeg tenker at unødvendig mye helsefokus på nett og i media, samt at "annethvert menneske" nå eier pulsklokker, har bidratt til en samfunnsutvikling hvor folk begynner å bli opptatt av ting man ikke trenger å følge med på, og bekymre seg for ting man ikke trenger å bekymre seg for.

Dette må du gjerne referere meg på, til din mor, om du vil.

Så til dine konkrete spørsmål:

"I tillegg er hun en litt stresset person, men dette gir vel heller høyere puls og ikke lavere?"

Stress kan gi økning i pulsen, ja. Men ingen mennesker er konstant stresset, og alle mennesker blir "stresset" av og til. Og "stressede mennesker" har også store variasjoner i pulsen. Men slike betraktninger er også unødvendige, for friske mennesker trenger og bør ikke være opptatt av puls, normalvariasjoner osv, i det hele tatt. Det er ingen helsegevinst i det ihvertfall, og en bruker tid og oppmerksomhet på uvesentligheter, som man kunne brukt på interessante eller viktige ting i livet.

Du spør om hennes undertrykk i mellomøret kan være medvirkende til hennes kortvarige svimmelhetsepisoder. Det er kanskje ikke utenkelig, men svimmel kan vi nå bli av så mangt, og de fleste av oss kjenner nok også på forbigående svimmelhet av og til i perioder av livet. Det er heller ikke noe vi trenger å være opptatt av, så lenger det ikke blir alvorlig, slik at det går ut over livsutfoldelse m.v.

"Høres dette bekymringsverdig ut?"

Det eneste måtte isåfall være at hun bekymrer seg for ting hun ikke trenger å bekymre seg for. Jeg ser ingenting i det du skriver som taler i retning av sykdom, spesielt ikke hjertesykdom.

Ha det bra.