Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medox og påvirkning på oksygentransport hos de røde blodlegemer.

Spørsmål

80 år bor permanent i Thailand. Har brukt Medox i snart 20 år. Først en kapsel pr dag, siste 10 årene to kapsler. 3-4 år siden fikk en nummen følelse i tærne + frysninger i tærne. For ett år siden fikk alvorlig frysninger i hele kroppen. Sluttet med Medox og ble bra igjen. Har prøv på ny men får nummenhetsfølelsen tilbake i tærne. Har sluttet igjen. Jeg er aktiv og holder meg i fysisk form med gåing,sykling og ro-apparat. De siste årene har jeg blitt så lett sliten når jeg skal gjøre noe i hagen,fysisk arbeid. Tåler ingen ting. Begynner å lure på om Medox, etter så lang tids bruk, kan ødelegge de røde blodlegemers evne til å transportere surstoff rundt i kroppen. Jeg har tatt EKG samt lungerøntken, alt er ok. Mine blodverdier er som følger... Hb 13,1 HCT 38,7 RBC 3.950.000. Har aldri røkt og er svært forsiktig med alkohol. Kan EPO hjelpe til med dette. Er det noen fare med å prøve EPO. Har diagnosen Chronical reneal disease. Har vært veldig stabilt de siste 15 årene. Synes som om nedbrytingen har stoppet opp. Tok en kontakt til Medox,Sandnes, men de var ikke noe interessert i dette. Jeg kunne bare slutte hevdet de. Det er ofte så store språkproblemer hos leger her borte, så jeg tar derfor kontakt med dere.

Mann 80
Svar

Du er 80 år og bor i Thailand. Du har benyttet Medox i snart 20 år. Du fikk symptomer som gjorde at du sluttet med Medox, og symptomene forsvant.  Du har en kronisk nyresykdom. Du lever stort sett sunt. Du har imidlertid blitt mer sliten når du gjør for eksempel hagearbeid, og spør om det er slik at Medox har ødelagt de røde blodlegemenes evne til å transportere oksygen. De røde blodlegemene har en begrenset levetid mellom 100-120 dager. Det foreligger ikke studier som viser at Medox har en slik evne til å ødelegge de røde blodlegemers transportevnen av oksygen, og om man ser det også i lys av at man hele tiden får nydanning av røde blodlegemer, så  ville eventuelt en slik effekt av Medox forsvinne i løpet av noen måneder. Svaret mitt på dette spørsmålet er derfor at det er svært lite sannsynlig at Medox påvirker oksygentransporten. Om man leser i RELIS (link:https://relis.no/sporsmal_og_svar/4-5420?source=relisdb) så ser du at man har mange spørsmål som nettopp gjelder Medox.  Du spør videre om du bør benytte EPO i forhold til at du har en blodprosent på 13.1 og en hematokritt på 38.7, så er svaret mitt nei. Du har en tilnærmet normal blodprosent, og jeg tror ikke at det er dette  som gjør at du føler deg utmattet. Jeg ser at du også benytter livslang antikoagulasjon på grunn av at du hadde en blodpropp i beinet ditt for 17 år siden. Om dette var en enkelt hendelse og du ikke har noen spesielle grunner for at du fikk denne blodproppen (DVT) for 17 år siden, så bør du diskutere med legen din om det er nødvendig for deg at du benytter livslang antikoagulasjon. Trøtthet og slapphet kan skyldes mange forhold, blant annet diabetes mellitus og stoffskiftesykdommer. Jeg regner med at du er utredet i forhold til dette.