Lyder som høres i spesielle situasjoner

Spørsmål

Hei! Jeg retter spørsmålene til deg ettersom det er du som kan kar/blodårer av legene på listen.

Jeg har i flere år kunne høre en slags pipe/hyle lyd fra hodet(generelt i hodet- ingen spesielt sted. Det kommer i en takt, på en måte slik: "meeh, meeh, meeh". Hører det når det er stille rundt meg, og spesielt om jeg har i ørepropper(pleier å sove med det). Lyden kommer først og fremst når jeg gråter eller er opphisset, usikker på om den har oppstått utenom. Lest meg frem til at det kan være en type tinnitus, og kan evt. være problemer med blodkar. Jeg opplever ikke lyden så ofte, men det har vært slik i mange år. Hva tror du det kan være? Når er det grunn til bekymring? Hva bør man se etter? Hva slags lyder er forventet å høre fra hodet?

En annen ting er at når jeg løper så opplever jeg etter ca 6-10 min jogging et kraftig stikk i venstre pupp. Det starter på "bunnen" av brystet og beveger seg gjennom brystkjertelen og ut til brystvorta, ganske gradvis. Det er såppas ubehagelig at jeg stopper å jogge da. Problemet har ikke oppstått når jeg sykler. Og hvis jeg holder på brystet så blir det bedre. Kan det være noe annet enn muskulært?

Et tredje spørsmål er om det er normalt å kjenne at det kan "bruse" litt i huden/blodårer. Det kan oppstå litt forskjellige steder på kroppen?

Svar

Hei !
Jeg er først og fremst Hjerte, Kar og Lunge kirurg, i tillegg til generell kirurg. Tinnitus er en del av Øre-Nese-Hals fagfeltet. Du er 26 år gammel og har overveiende sannsynlig ingen sykdom i dine blodårer. Du er, slik jeg leser spørsmålet ditt, frisk siden du trener. Så til spørsmål ett, nemlig at du hører lyder når det er stille rundt deg og når du har ørepropper i ørene. Hørselsinntrykk dannes både fra lyder fra pulsårene som passerer i nærhet av det indre øret (halspulsårene) og fra omverden via øregangen. Det som gjør at vi ikke hører alle lyder som kroppen lager, er blant annet noe som kalle habituering. Det vil si at man ikke hører lyder, som man har hørt gjennom hele livet. Dersom man blokkerer hørselsinntrykk som kommer fra verden omkring seg, så vil man kunne endre på hvordan lyden fra blodårene på halsen oppfattes. Det er det du gjør når du putter ørepropper i ørene, eller at det er veldig stille rundt deg. Dette er naturligvis en forenklet framstilling. Tinnitus er en egen lidelse, som har andre forklaringsmodeller. Jeg oppfatter ikke at du har Tinnitus, ut fra det du skriver, men at det du hører tilhører normalvarianten. Det er ingen grunn til bekymring.
Så til spørsmål nummer to. Du kjenner et stikk i brystet når du løper. Dette er som du selv skriver mest sannsynlig muskulært. Jeg regner med at du har prøvd ulike typer sportsbrystholdere, slik at det ikke er dette som er årsaken til det du kjenner.

På det tredje spørsmålet ditt, så tror jeg ikke at det er "brus" fra pulsårene dine du kjenner. Man kan ha små rykninger i muskulatur, som kan oppfattes ulikt av ulike mennesker. Det kan være noe slik. Sykdommer i blodårene har helt andre symptomer enn det du beskriver. Du behøver ikke å være bekymret for dette.