Leggsmerter etter lang flytur

Spørsmål

Jeg kom hjem fra en flytur til Østen for 3 dager siden og sov og satt rolig i de drøyt 12 timene flyturen varte. Jeg har forsøkt å unngå sovemedisiner og ville ikke ta det nå heller, men det tar litt tid å komme i vanlig døgnrytme igjen selv om jeg dro rett på jobb dagen etter jeg kom hjem. De siste dagene har jeg fått vondt i den høyre leggen og synes beinet mitt er hovent et stykke over ankelen. Da jeg skulle dra hjem fra jobben i går synes jeg det stakk litt i brystet, men jeg har aldri hatt noen hjerteproblemer og det roet seg med litt smertestillende. Kan jeg begynne å jogge igjen for å komme i bedre form og kanskje bli kvitt hevelsen i beinet, eller bør jeg vente til hevelsen er borte før jeg trimmer når det er over et år siden sist jeg jogga?

Mann, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du vet kanskje at man er ekstra utsatt for å utvikle blodpropp når man sitter i fly? Dette skyldes både trykkforholdene inne i flyet, samt det at du sitter stille så lenge. Jo lenger flytur, og jo mindre du får rørt på deg, desto større er sjansen for blodpropp.

Blodpropper som sitter i venene, kan løsne og bli tatt til lungen. Dette vil føre til plutselige smerter og pustevansker, spesielt ved innpust.

Nå er det jo ikke sikkert at det faktisk er blodpropp du har fått i den høyre leggen din, men jeg synes du bør få det undersøkt hos lege for å være sikker før du begir deg ut på noe jogging. Fortell hva du mistenker, så vil du få rask time.

Dersom legen din mistenker blodpropp, vil du bli sendt videre til undersøkelse med ultralyd eller røntgenundersøkelse av leggen med kontrast i blodåren.

Lykke til!

P.S. Neste gang du skal ut på en lang flytur, sørg for at du får rørt litt på deg under flyturen, særlig leggmuskulaturen. Gjør noen tå-hev-øvelser og gå deg små turer for å strekke kroppen! Dersom du er utsatt for blodpropp, lønner det seg å ta en tablett med acetylsalisylsyre (Dispril, Novid, Globoid) før du skal reise. Dette stoffet gjør det vanskeligere for blodplatene å kladde seg sammen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-