Lavt kolesterol - er det farlig?

Spørsmål

Jeg har hørt mye om hvor farlig det er med for høyt kolesterol.Og mange som har vært hos legen får beskjed om de har forhøyt kolesterol. Men jeg lurer på en ting,hva med for lavt kolesterol? Det finnes så lite info om dette. Jeg var hos legen og fikk beskjed om at kolesterolet var alt for lavt.Blodverdiene var visstnok så galne at hvist jeg hadde tatt en doping test,så hadde jeg blitt tatt for bloddoping. Men hva kan jeg gjøre for å få det bedre? hvorfor er det så lavt? Farlig?

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Her tror jeg du og legen må ha misforstått hverandre. Lavt kolesterol er ikke farlig, tvertimot er det meget heldig at spesielt det "dårlige" kolesterolet er lavt. Imidlertid er det riktig at det er en assosiasjon til dopingmisbruk: dopingmidler (steroider) reduserer det såkalte "gode" kolesterolet, og det kan være årsaken til at man har sett enkelte tilfeller av hjertesykdom hos unge idrettsutøvere/bodybuildere.

Ved vanlig kosthold er det ikke vanlig at man kan oppnå slike lave verdier. Da jeg ikke vet nøyaktige verdier hos deg kan jeg ikke vurdere din risiko for dette. Dette burde imidlertid legen din kunne gi deg ganske nøyaktige vurderinger av.