Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt blodtrykk hos frisk, slank kvinne: Gir ikke mistanke om sykdom.

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 47 år. Jeg fikk nylig målt blodtrykket to dager på rad i forbindelse med et forskingsprosjekt. Blodtrykket viste 97/62 den ene dagen og 98/67 neste dag. Jeg lurer på om dette er litt lavt? Bør jeg få foretatt en kontrollmåling hos fastlegen? Jeg kan nevne at målingene ble gjort i 20-tida på kvelden, 3-4 timer etter hhv. en styrketrening- og en intervalltreningsøkt. Puls var 58 begge dager. Jeg er 175 cm og veier 63 kg. Jeg er frisk og i god fysisk form. Jeg trener styrketrening og kondisjon fire ganger i uka og i tillegg går jeg endel turer i fjellet. For ca 10 år ble blodtrykket målt og da var det 120/70. Jeg var da i middels god fysisk form og veide 70-72 kg. Kan blodtrykket gå ned så mye 10 år? Av og til hvis jeg reiser meg veldig brått fra senga om morgenen, kan jeg kjenne meg ørlite grann svimmel, men det er vel ganske vanlig? Og det er langt fra hver morgen det skjer. Ut over det har jeg ingen plager.

Kvinne 47
Svar

Hei.


De blodtrykksverdiene du viser til her, er noe lave. Men friske, veltrente slanke kvinner som deg kan godt ha så lave blodtrykksverdier uten at det har noen som helst betydning og uten at det har med sykdom å gjøre.  Det er høyt blodtrykk som er det potensielt helseskadelige. Du spør om du bør foreta noen kontrollmåling hos fastlegen din. Det kan ikke se er nødvendig. Du føler deg jo frisk og er i god form, og da trenger man som hovedregel slett ikke gå til lege. Blodtrykket ditt har gått ned noe på ti år, men det har kroppsvekten din også, så det kan være forklaringen på det. 

Du nevner så dette med at du kan føle deg litt svimmel når du reiser deg veldig brått fra senga om morgenen. Det er som du selv sier, slett ikke uvanlig, og har man litt lavt blodtrykk i utgangspunktet, så kan det være en medvirkende faktor. 

Oppsummert: Alt du forteller om her, tyder på at du er en riktig frisk kvinne, og da trenger du ikke å gå til legen. 

Ha det bra.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-