Lav hvilepuls og høyt kalsium

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 65 år som har registrert at jeg har veldig lav hvilepuls noen ganger, spesielt om kvelden. Pulsen kan være nede i mellom 48 og 52. Jeg går turer hver dag, men er ikke noe spesielt godt trent. Av sykdommer har jeg irritabel tarm, og hyperkalsemi. Som en konsekvens av dette eller annet, har jeg problemer med søvn og litt angst. Jeg har også utviklet osteoporose pga hyperkalsemi. Biskjolbruskkjertlene er røntgenundersøkt, ved hjelp av radiaktivt stoff, men de fant ikke noen svulst. Fastlegen og andre spesialister på tarmsystemet kan ikke gjøre noe mer, men jeg er litt engstelig, spesielt fordi jeg har smerter i brystet og hodet til tider, og en slags snøring/smerte i halsen noen ganger,

Svar

Hei !
Du er en kvinne med lav hvilepuls og hyperkalsemi. Pulsen kan være nede i 48-52 slag pr. minutt.Du beskriver også smerter i halsen og brystet. Du er noe engstelig. Kalsium er viktig for ledningsimpulser i hjertet. Det inngår i hvordan hjertemuskelen trekker seg sammen og slapper av. Kalsium virker også inn på ledningsevnen i hjertets ledningssystem. Du skriver ikke hvor høy kalsium du har, men jeg regner med at du blir behandlet for dette, dersom din kalsium er svært forhøyet. Du har også symptomer som kan være relatert til hjertesykdom, som snøring i halsen og brystsmerter. Kvinner kan ha ulike symptomer på hjertelidelse. Din fastlege kan spørre deg mer i forhold til om smertene kommer i hvile, ved anstrengelse eller blir utløst av andre forhold. Dette kan utgjøre et grunnlag for henvisning til et arbeids-EKG. Impulsledningssystemet i hjertet blir påvirket av at man blir eldre. En hvilepuls mellom 48 til 52 slag. pr. minutt kan være normalt. Dersom du har symptomer på grunn av dette, bør man utrede hva for hjerterytme du har. Mitt konkrete råd vil derfor være at man må vurdere en hjerteutredning av deg. Mest sannsynlig finner man normale forhold, men en slik utredning gjør at du kan få et bedre liv.