Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kraftige hjerteslag

Spørsmål

Hei!
Eg er ei kvinne på 42 år som er i normalt god form.
Det siste halve året har eg opplevd at eg nokre gonger får periodar med tunge hjerteslag (det kjennest i alle fall slik ut). Eg får ei "hol" kjensle i brystet (hjarteregionen). Når eg sjekker pulsen er den litt ustabil. Den hoppar liksom over eit eller to slag innimellom.
Eg får ei slags uroleg kjensle i kroppen når dette føregår. Det er vanskeleg å slappe av, og eg får behov for å bevege meg.

Skal eg engste meg for dette?

Kvinne, 42 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har altså vært plaget med episoder med hjertebank det siste halve året. Slik jeg forstår deg opplever du perioder der du kjenner at hjertet dunker ekstra kraftig (ikke raskt), og i forbindelse med denne følelsen virker det som om hjertet hopper over et slag eller to. Jeg skjønner du er bekymret, og jeg skal prøve å gi deg litt informasjon om hva som kan være årsak til plagene dine.

Med hjertebank, eller palpitasjoner som det også heter, menes at du er oppmerksom på og kjenner ubehag ved hjertets aktivitet. Det kan skyldes at hjertet slår uregelmessig, har ekstraslag, slår raskere eller langsommere enn normalt eller at du er ekstra vár på hjertet. Vanlige årsaker til hjertebank er ufarlige ekstraslag, feber, angsttilstander, lav blodprosent og bruk av stimulerende midler som kaffe og tobakk. Selv om de fleste årsakene til hjertebank er ufarlige, er man allikevel alltid bekymret for at det kan være noe med hjertet. For å finne ut av dette er det ønskelig å ”fange opp hjerterytmen” på EKG under et anfall. Sannsynligheten for at det er noe med hjertet øker hvis du opplever tung pust, brystsmerter, svimmelhet, besvimelse eller nærbesvimelse i forbindelse med hjertebanken.

Hjerterytmeproblemer (hjertearytmier) opptrer når de elektriske impulsene i hjertet ditt, som samordner hjerteslagene dine, ikke fungerer skikkelig og får hjertet ditt til å slå for fort, for langsomt eller uregelmessig. Hjertet består av to forkamre, og to hjertekamre. For at hjertet ditt skal pumpe blod effektivt rundt i kroppen, må det synkronisere sammentrekningen av hjertemuskelen i forkamrene og hjertekamrene. Dette gjøres ved å sende en elektrisk impuls, som oppstår i en knute i øvre del av høyre forkammer, gjennom hjertet. Hos en frisk person i hvile skjer dette vanligvis 60-100 ganger i minuttet. Forstyrrelser i dette systemet kan oppleves som hjertebank, men bare i de tilfeller der forstyrrelsene går utover hjertets evne til å pumpe blodet rundt i kroppen vil det kunne være farlig.

Jeg kan ikke stille noen diagnose over internett, men det kan virke som om det du plages av er noe som kalles ekstrasystoler. Ekstrasystoler er betegnelsen på ekstra hjerteslag som kommer mellom to normale hjerteslag - men det oppleves ofte som om hjertet hopper over et hjerteslag. Forklaringen er at et slikt ekstraslag kommer før ventriklene har hatt tid til å bli fylt med blod etter et normalt hjerteslag. Det er derfor lite blod som pumpes ut med dette hjerteslaget. Hjerteslaget føles svakt, hvis du i det hele tatt kjenner det. Ekstraslaget følges av en pause og i løpet av denne tiden fylles ventriklene med mer enn vanlig mengde blod. Utpumpingen av mer blod fra ventrikkelen får det neste hjerteslaget til å føles kraftigere enn normalt, og det er dette kraftigere hjerteslaget du registrerer som "hjertebank". Mange kan av og til kjenne et tilfeldig ekstraslag. De innebærer svært sjelden noe alvorlig problem, og oppfattes som et normalfenomen. Ekstraslag er vanlig i friske hjerter. Ekstraslag merkes som regel best når kroppen er i ro, og aller best når hjertet slår rolig. Men veldig ofte vil idrettsaktive kunne merke mange ekstraslag når kroppen fortsatt er full av adrenalin, som regel like etter trening eller konkurranse, men en kan godt også merke det under aktivitet.

Jeg ville ikke engstet meg så mye for dette, men hvis plagene dine vedvarer, kan det likevel være greit å få sjekket hjerterytmen hos fastlegen din. For å stille en sikker diagnose er det da viktig at hjerterytmen registreres mens du har symptomer. Hvis du skulle oppleve anfall med hurtig puls, vedvarende uregelmessig puls, eller hvis du opplever tung pust, brystsmerter, svimmelhet, besvimelse eller nærbesvimelse i forbindelse med hjertebanken, bør du kontakte lege. Besvimer du som følge av et urolig hjerte, må lege tilkalles øyeblikkelig (ring 113).

Håper svaret kan være til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-