Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kolesterolverdier

Spørsmål

Jeg har fått sjekket blodtrykk, Kolesterol og blodsukker her i Thailand. Blodtrykk og blodsukker er normalt. Kolesterol er på 229 (høyt). Legen her har foreskrevet 1 tablett Atorvastatin 10 mg hver kveld ved leggetid. Virker det fornuftig? Er det noen bivirkninger jeg må være obs på? Jeg skal til ny kontroll om 4 uker bla a for å sjekke nyrefunksjon.

Mann 67
Svar

Hei !

Du er en mann på 67 år som ikke benytter medisiner og som har tatt sjekk med blodtrykk, kolesterol og blodsukker i Thailand. Du trener 3-5 dager i uken og er 196 cm høy og veier 99, 5 Kg. Du har et totalkolesterol på 229 mg/dl som tilsvarer rundt 5.8 mmol/l. Du angir ingen andre risikofaktorer for hjerte eller karsykdommer. Du har fått Atorvastatin 10mg hver kveld ved leggetid. Du spør om det er noen bivirkninger du bør være oppmerksom på. Om du ikke har andre risikofaktorer for hjerte eller karsykdommer, så er det unødvendig for deg å ta Atorvastatin. Du kan derfor slutte med tablettene. Jeg forstår heller ikke hvorfor du skal til kontroll om 4 uker for å sjekke nyrefunksjonen. Er det slik at du har nedsatt nyrefunksjon ? Om du har en normal nyrefunksjon så behøver nyrefunksjonen  ikke å kontrolleres om fire uker.Jeg regner med at du tok prøver på nyrefunksjonen ved første besøk? Det ville vært naturlig å gjøre det. Du drikker 2-3 glass med rødvin daglig. Jeg ville ha rådet deg til å stoppe med det, for å se om du reagerer på rødvin med hodepine og at du kan få kvalme på grunn av irritasjon av mageslimhinnen. Rødvin er ikke bra for verken hjerte eller kropp, men det kan være andre grunner til å drikke rødvin som at man liker rødvin. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-