Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kolesterol

Spørsmål

Hei !
Fikk svar på helsekontroll hos fastlegen. Hun reagerte på at mitt S kolestrol var målt til 7.5 noe hun mente var alt for høyt. Den var 6.2 i 2013. Lurte på om jeg hadde lagt om kostholdet, noe jeg ikke har. Lager alltid næringsrik middag, spiser endel fisk og bruker olje og lettmargarin.Baker alt brød med grove kornsorter. Jeg er 72 år og har alltid vært meget fysisk aktiv. Jeg har HDL verdier som utgjør over 30 % av S-kolestrolet på 2,3. Prøvene er ellers normale, og jeg går ikke på noe medisiner. Er ikke overvektig.
Det er lett å bli engstelig. Det er jo alltid mulig å leve sunnere, bytte ut ekstra lett melk med skummet osv.
Har lest mye om kolestrol, kosthold og hjerte karsykdommer. Det er mye uenighet blant leger og forskere på dette feltet.
Når over 40 % av alle over 70 år går på Statiner, kan man lure på om det er referanseverdiene som er satt for lavt ?6.2 i 2013.
Mitt spørsmål til deg er om jeg kan droppe og engste meg for kolestrolverdiene, så lenge de ikke er over farenivået ?
I såfall ville det vært en lettelse !

Svar

Hei !
Du har et totalkolesterol på 7.5 og HDL verdier som utgjør mer enn 30 prosent av serum kolesterol. HDL er 2.3. For øvrig har du normale prøver. Normalverdiene er at at totalkolesterol bør være mindre enn 5mmol/liter. Forholdet mellom totalkolesterol og HDL kolesterol bør være mindre enn 4. LDL bør ligge under 3 mmol/liter og HDL bør ligge over 1mmol/l for menn og over 1.3 mmol/l for kvinner. Triglyserider skal være lavere enn 2 mmol/l. HDL kolesterolet bør utgjøre minst 25 prosent av totalkolesterolet. Du har 30 prosent HDL. 8 av 10 menn og 6 av 10 middelaldrene kvinner har totalkolesterol over anbefalt nivå. I forhold til totalkolesterolet har du en for høy verdi, du har derimot en høyere andel HDL kolesterol. Du har foretatt en måling. Dette er ikke tilstrekkelig. Du bør måle denne om igjen for å utelukke målefeil. Skulle du fortsatt ha for høyt kolesterol, så kan du jo bytte ut matprodukter til lettprodukter. Jeg hadde ikke vært bekymret for denne målingen, siden du har en profil med HDL på 30 prosent av totalkolesterolet, og du har ligget mot 6.2 mmol/l i 2013.