Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjære 27 år og gravid.

Spørsmål

Hei! Jeg ser at Hjerte-legen ikke er tilgjengelig i dag så da spør jeg dere allmennleger:

Jeg er 27 år og gravid i uke 24.
Like før jul la jeg merke til at hjertet mitt begynte å slå raskere i perioder. Jeg tenkte at dette var fordi jeg var gravid og tenkte ikke så mye over det. Men her i januar merket jeg at det skjedde oftere og oftere gjerne i kombinasjon med at jeg ble andpusten og til tider litt svimmel. Problemet har bare økt etter dette. Jeg har hjertebanken, som det heter her i Danmark hvor jeg bor, så og si hele dagen i større og mindre grad.
Jeg ble bekymret etter en episode på jobben hvor jeg hadde strekt hjertebanken i flere timer og dro til legen min. Der ble det foretatt en EKG-test. Den viste umiddelbart at hjerte mitt gjorde ekstra slag. Legen sa at det kanskje hadde en sammenheng med at jeg var gravid. Jeg skulle ikke bekymre meg. Det gjikk et par uker. Så ble jeg innkladt til en Event Recording. Jeg gjikk rundt med en hjerterytme-måler i 3 døgn, sist helg. Min lege ringte meg her på onsdag denne uken. Hun kunne bekrefte at jeg hadde veldig mange ekstraslag. Men dette var harmløst. Jeg skulle IKKE bekymre meg. Hun ville også vite om jeg var stresset. Noe jeg har svart henne flere ganger at jeg ikke er. Jeg fikk beskjed om at jeg ville bli innkaldt til en scanning av hjertet, fordi jeg var gravid, og at jeg skulle ta det rolig. Det er nå fredag og jeg har ikke fått innkallelsen til scanningen ennå. Jeg synes at ting går litt tregt. Jeg har ikke funnet noe litteratur omkring det å være gravid og få ekstra hjerteslag. I løpet av en dag kan jeg merke at hjertet slår normalt kanskje tilsammen et par timer. Legen min noterte sirlig i min journal at min farmor har pacemaker pga hjerterytmefeil - men dette var også noe jeg IKKE skulle bekymre meg over fordi jeg var jo gravid og kroppen min forandrer seg jo.
Jeg sitter igjen med en følelse av at legen min ikke forteller meg hele sannheten. Er dette noe man kan løse? Har det i virkeligheten noe som helst med at jeg er gravid å gjøre, eller er det bare noe hun sier for å berolige meg?
Det ble også sagt til meg på laboratoriet som utførte Event Recordingen at jeg skulle kontakte legevakten hvis det ble riktig ille. Men det står litt uklart for meg når det er
iktig ille i og med at jeg merker at det er rytmefeil så og si hele dagen. - Det er også vanskelig å avgøre når noe er
iktig ille når min fastlege HELE tiden sier at jeg ikke skal bekymre meg og at dette er harmløst...

Takker på forhånd for svar.
Jeg har virkelig bruk for en annen leges synspunkter.

God helg!

Kvinne, 27 år

Svar

Under graviditet blir det et økt stress på hjertet, og det må pumpe opptil dobbelt så mye som det vanligvis gjør. Hjertet må også slå raskere og det er også mer blodvolum i blodårene enn vanlig. Dette setter hjertet under noe mer stress enn vanlig, men dette blir vanligvis taklet meget bra i de aller fleste tilfeller.

Nyoppståtte hjerterytmeforstyrrelser under graviditet, utgående fra både forkammeret i hjertet som fra ventrikkelen i hjertet er ikke uvanlige. Hvis en har hatt anfall med hjerterytmeforstyrrelser før svangerskapet, så er det ikke uvanlig at disse blir hyppigere under graviditet. Disse hjerterytmeforstyrrelsene er som regel ikke farlige, kun meget ubehagelige og det kjennes som om at hjertet hopper over et slag, eller at det dunker i halsen. Livstruende hjerterytmeforstyrrelser, dvs at hjertet ikke pumper på en slik måte at det får levert nok blod til kroppen, har blitt rapportert hos gravide, men dette er uhyre sjeldent..

Medfødte hjertefeil kan bli synlige under graviditet i form av tungpust og hjerterytmeforstyrrelser, da hjertet jobber mer enn vanlig

Hvis du kjente det ubehaget som du vanligvis pleier når du gikk med EKG i 3 døgn, så kan en være ganske sikker på at en har fått med seg hvilken hjerterytmeforstyrrelse du har. Hvis det var snakk om noe som var meget alvorlig, eller som så ut som det kunne bli noe alvorlig, så er jeg sikker på at din lege hadde tatt affære med en gang.

Nå fikk jeg ikke med meg om du var syk på noe annet vis, dvs om du har noen form for giktsykdom, om du var i bra form før svangerskapet eller liknende, da dette også kan ha en innvirkning på dette. Det at din farmor har pacemaker har høyst sannligvis ingen innvirkning på deg, da hun antageligvis fikk denne i meget høy alder.

Det er uansett meget fornuftig at du går til denne scanningen som jeg antar er en ultralydundersøkelse av hjertet. Dette kan avsløre om du har noen hjertefeil. Den personen som skal utføre denne undersøkelsen er som regel hjertespesialist, og det er greit om du tar med det papiret du fikk fra EKG opptaket de tre dagene.

For å vite om noe riktig ille er på gang, så merker du det ved at du får en uvanlig hjertebank samtidig med at du blir svimmel eller veldig tung i pusten. Søk da øyeblikkelig hjelp.

Håper dette var til hjelp.

Lykke til, Per Magnus Haram

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-