Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg øke min dose med blodtrykksmedisin? Vil ikke til legekontoret pga coronasmitte

Spørsmål

Blodtrykk Har en time til fastlege neste uke for å kontrollere blodtrykket som har steget litt den senere tid. Har i noen år brukt blodtrykkssenkende tabletter, Parapres 16 mg. Bruker også Triflusal 300 mg og Jentadueto 2,5 mg/850 mg for diabetes og for høyt kolestrol, Vytorin 10/40 mg. Blodtrykket nå svinger mellom 140/85 og 155/94. Jeg bor i utlandet og det er unntakstilstand her pga koronaviruset. Synes det er en høy risiko ifm smitte å gå til en overfyllt legesenter. Vi har i huset Olmesartan blodtrykkstabletter 10 mg. Kunne jeg i tillegg til min vanlige dose ta 5 mg daglig med Olmesartan og måle blodtrykket for å se om det går ned. Vi har blodtrykksmåler i huset. Vet at man ikke skal selvmedisinere seg men synes det er risikabelt å besøke legesenteret. Her kan man ikke konferere legen pr. telefon.

Mann 61
Svar

Hei.


Jeg støtter deg helt i å ikke oppsøke et legekontor i disse coronatider, uten at det er helt påkrevd, og det er det ikke, det å få målt et blodtrykk som slett ikke er spesielt for høyt. Det beste og helt naturlige ville selvfølgelig vært å diskutert det forslaget du her kommer med, med din lege, men så sier du at det ikke går an å konferere med legen pr telefon. Det høres svært spesielt ut, er du virkelig sikker på at det er slik? Spør gjerne forkontoret en gang til, og si at du har en problemstilling som lar seg håndtere pr telefon. De vet jo at det er viktig at ikke folk oppsøker legekontor nå uten at det er helt nødvendig. Hvis de fortsetter å insistere på at det ikke er mulig å snakke med legen, så spør du om de har mulighet for elektronisk legetime, såkalt e-konsultasjon. Det har svært mange legekontor, og stadig flere nå under coronaepidemien, nettopp for å unngå at folk kommer unødig til legekontoret. Hvis ikke de har det, så kan du spørre om legekontorets eller legens epost. Hvis legekontoret har egen hjemmeside, noe de fleste legekontor har, så vil du finne all slik informasjon der. Et siste alternativ er å sende legen /legekontoret et vanlig brev. Det er jo fremme på et døgn, og ditt spørsmål her er alt annet enn en hastesak, så du kan godt ta det pr vanlig brev.

Det kan godt være at det er en god ide med den ekstramedisinen du nevner, men vi driver prinsipielt ikke med pasientbehandling her på nettet, og dosering av medisiner er pasientbehandling. Vi gir kun generell informasjon og generell helserådgivning. Det er mange grunner til det, blant annet at vi ofte ikke vet nok om pasienten til å kunne gjøre dette på en forsvarlig måte, og pga manglende mulighet for oppfølging av pasienten.  Derfor vil jeg ikke gi deg noen endelig "godkjenning" av denne dosen/medisinen, men jeg har gitt deg gode råd om hvordan du kan ta dette opp med legen din, og anbefaler deg å følge disse. Da går jeg sterkt ut fra at du får tak i legen din, slik at du kan få råd om hva du bør gjøre her.

Lykke til.