image: Kan hypokondri utløse atrieflimmer?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan hypokondri utløse atrieflimmer?

Spørsmål

Kan hjerteflimmer oppstå ved langvarig, hard hypokondriangst?

Mann 67
Svar

Hei !

Det er lite trolig at hypokonderi i seg selv kan gi atrieflimmer. Atrieflimmer er noe som i de aller fleste tilfelle rammer middelaldrende og eldre mennesker. Unntaket er yngre/middeladrende personer som driver trening i ekstreme doser. Det kan forekomme hos yngre mennesker som driver svært hard idrett.

Ved 75 års alder har 10 prosent av befolkningen hjerteflimmer. Høyt blodtrykk er den vanligste årsaken til at personer utvikler atrieflimmer, og dette påvises hos omtrent halvparten av befolkningen over 70 år.

Videre vil man ved mye bruk av alkohol kunne utvikle atrieflimmer. Andre forhold som høyt stoffskifte og mye kaffe kan utløse atrieflimmer.

Konstant angst kan gripe inn i livet vårt på mange måter, og gi oss dårlig søvn, en konstant stress situasjon med påslag av stresshormoner. Angst kan dermed indirekte via disse mekanismene kunne bidra til en livsstil som kan predisponere oss for atrieflimmer.

Atrieflimmer kan også gi oss en helseangst. Noen kjenner at man har atrieflimmer svært godt, mens andre ikke kjenner dette i det hele tatt.

Svaret mitt på ditt spørsmål er at hypokonderi i seg selv ikke gir atrieflimmer, men også mennesker med helseangst kan få atrieflimmer. Atrieflimmer er da ikke en form for hypokonderi, men en virkelig lidelse som vedkommende har fått.

LES MER OM HELSEANGST HER

Illustrasjonsbilde øverst: New Africa / Shutterstock / NTB