Kalde føtter

Spørsmål

Jeg har så kalde føtter, har røkt i 40 år har sluttet for 5 år siden.

Mann, 59 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Kalde føtter er et symptom som opptrer ved dårlig blodsirkulasjon i pulsårene (arteriene) i bena. Dette er noe som særlig rammer personer som røyker eller har røkt i mange år, og kalles derfor ofte ”røykeben”. Typiske røykeben er kalde og bleke, og sår på bena gror som regel langsomt fordi de ikke får nok surstoff og næring. Den dårlige blodsirkulasjonen kan føre til smerter og dovenhetsfølelse i føtter og legger, spesielt ved gange eller annen aktivitet, fordi musklene i beina ikke får tilstrekkelig surstoff. Ved hvile får musklene sjansen til å hente seg inn igjen, og smertene opphører. Ved svært nedsatt blodsirkulasjon kan man få smerter også i hvile, og det er da viktig å kontakte lege. I verste fall kan det utvikles koldbrann i beina -det vil si at hud, nerver og muskler dør.

Røykeben er veldig vanlig, og studier viser at ca. 2%; av befolkningen over 50 år - og hele 20%; over 75 år - har denne tilstanden. Menn rammes fire ganger så hyppig som kvinner.

Årsaken til røykeben er åreforkalkning, som gjør at blodårene til beina blir trange og ikke klarer å frakte nok blod. Åreforkalkning kan også oppstå andre steder i kroppen, for eksempel i blodårene i hjernen og hjertet, og gi symptomer i form av drypp eller slag i hjernen, angina eller infarkt i hjertet. Risikofaktorene for åreforkalkning i beina, hjernen og hjertet er de samme, nemlig røyking, sukkersyke (diabetes) type 1 og 2, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, overvekt og lite mosjon.

Når det gjelder behandling av røykeben så er det aller viktigste å stumpe røyken, noe du allerede har gjort - flott! Røykestopp er helt nødvendig for å stanse åreforkalkningen, og hvis man fortsetter å røyke så vil sykdommen langsomt forverre seg uansett hva en ellers gjør. Regelmessig gange og mosjon vil også bedre blodsirkulasjonen, og ideelt sett bør du gå minst en halvtime hver dag. God fothygiene er også viktig for å hindre infeksjon og sår som ikke vil gro. Dette kan du eventuelt få hjelp til av en fotterapeut. Hvis du har sukkersyke, er det nødvendig med streng sukkerkontroll for å forebygge en forverring av tilstanden. Høyt blodtrykk må behandles med blodtrykksmedisin.
Det finnes ingen effektive medisiner mot nedsatt blodsirkulasjon i beina. Et medikament som heter Trental kan muligens bedre blodgjennomstrømningen, og noen har også en viss hjelp i å ta blodfortynnende midler (for eksempel Albyl-E).
I de tilfellene der blodgjennomstrømningen i beina er dramatisk dårlig slik at man får smerter også i hvile, kan det være aktuelt å forsøke operasjon, men det blir mer og mer vanlig å blokke ut slike blodårer med røntgenveiledet intervensjon inne i blodårene gjennom et lite stikk i lysken.
Under en slik prosedyre er du våken hele tiden, og det blir ikk enoe operasjonsarr.

For å dempe symptomene på kalde føtter kan du øke temperaturen i beina ved å ta varme fotbad og kle godt på deg på beina. Det kan også hjelpe å bruke et varmeteppe i sengen, eventuelt elektrisk fotvarmer som du får kjøpt i forretninger som selger elektriske artikler.

Neste gang du er hos legen, synes jeg du skal fortelle om plagene dine slik at legen kan undersøke blodsirkulasjonen i beina dine. Dette gjøres ved å kjenne på pulsen forskjellige steder på kroppen, og å måle blodtrykket på ankelen og på armen. Legen vil kanskje også ta noen blodprøver for å sjekke blant annet kolesterolet.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn