Kald hender og føtter

Spørsmål

Jeg er plaget med svært "kalde" hender og føtter. I tillegg har jeg noen plager med smerter i venstre overarm, og fra tid til annen i venstre lån.Videre føler jeg meg sliten, trett og lite opplagt hele tiden. For en tid tilbake var jeg i Dublin og så da en "snutt" på TV som beskrev disse plagene. Men jeg fikk ikke fatt i hva slags "sykdom" dette var. Personen som ble interjuvet forklarte at det var viktig at man oppdaget "sykdommen" i tide.
Kan dere si noe om hva som kan være problemet ?

Mann, 47 år

Svar

Hei!

Jeg vet ikke hvilken sykdom som ble nevnt på TV i Dublin. Det kan jo tenkes at det er redusert blodsirkulasjon som er litt av forklaringen på kulden du opplever - og i såfall er det mange blodkarsykdommer som kan være forklaringen, men også jernmangel, andre mangeltilstander eller stoffskifteforandringer må man tenke på.

Du må gå til legen din og få en grundig generell undersøkelse inkludert blodprøver. Blodårene på armer og bein kan ikke legen din undersøke så lett, men man må vurdere om det skal gjøres en røntgenologisk fremstilling av karene hvis man tror de store pulsårene kan ha trange partier.

Fysisk aktivitet, røykeslutt, rikelig med vann som tørstedrikk og et balansert kosthold vil være svært fornuftig for å få opp blodsirkulasjon og redusere smerter og ubehag fra muskel-skjelettsystemet.