Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jo mindre barn, jo raskere hvilepuls

Spørsmål

Hei. jeg har en sønn på snart 3 år. For en uke siden når han lå og sov så merket jeg at han var veldig kald på kroppen selv om han lå med klær og dyne, så jeg tok tempen hans og den var på 35.1, Jeg syntes det var veldig lavt, så jeg ringte legevakten og de ba meg sjekke pulsen hans og det gjorde jeg. Da var den på 65 slag i minuttet. Legevakten sa til slutt det gikk greit og at jeg fikk prøve å varme han, og varmen kom tilbake igjen. Men etter det har jeg sjekket pulsen hans når han sover, og den pleier å ligge på 64-68 slag i minuttet. Jeg syns dette virker veldig lavt, siden jeg har hørt at den skal være rundt 100 når de er så små? Jeg har ikke fått tatt den når han er våken, for han sitter ikke i ro uansett. Men er det normalt at han kan ha så lav puls når han sover?

Svar

Hei.

Normal hvilepuls for barn i aldersgruppen 2-5 år er 95-140 i minuttet.
Det er mao. ikke normalt med 65 i hvilepuls hos så små barn, hvilket du her spør om.

Når det er sagt, så har jeg et godt råd som du skal følge: Du skal få telt pulsen hos lege, for det er jo en klar mulighet for at du har telt feil. Det er slett ikke alltid så lett på så små. Det er det første du skal gjøre her, altså å kvalitetssikre dine egne målinger.

Før dette er gjort, er det ikke så mye mer å si om dette, og igrunnen tror jeg at muligheten for feiltelling er rimelig stor, siden han åpenbart virker frisk og rask ellers.

Du klarer sikkert å få til en rimelig rolig undersøkelsessituasjon hos legen, ved å ta med noen leker han synes er spennende og så sitter han på fanget ditt og holder på med det, evt i verste fall bestikke han med noe godt han liker e.l.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-