Intensivert blodtrykksbehandling hos helt frisk 88-åring, nødvendig?

Spørsmål

Jeg er en aktiv 88-åring, mosjonerer, kjører bil, reiser mye og bruker hjernen daglig. Siden 50-årene har jeg tatt en svak blodtrykkstablett (tidligere Renitec), som min fastlege har gitt meg resept på ved mitt årlige besøk der. Tidligere i år meldte jeg meg som frivillig til en kontrollgruppe i forbindelse med en studie ved UiO - DepDem -, og ved de rutineundersøkelsene som der ble tatt, fant de høyt blodtrykk. Nevrologen anbefalte at jeg kontaktet fastlegen, det gjorde jeg og fikk resept på sterkere blodtrykkstablett (10 mg mot tidligere 5 mg). Etter tre uker var jeg tilbake for kontroll, men blodtrykket var ikke gått ned. Nå fikk jeg beskjed om å fortsette med 10 mg tabletten og komme tilbake om en måned. Mitt spørsmål er: Burde det tas ytterligere prøver for å finne ÅRSAKEN til det høye blodtrykket. Jeg har ingen andre synlige symptomer, null stress og null problemer.

Mann 88

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


I utgangspunktet skal en undersøke om det finnes bakenforliggenede årsaker til forhøyet blodtrykk, ja. Men i de fleste tilfeller er det ikke det. Da kalles det essensiell hypertensjon (i motsetning til sekundær hypertensjon, forårsaket av noe annet) Årsaker kan f.eks. være nyresykdom eller høyt stoffskifte, for å ta tilfeldige eksempler)

Nå kan det jo være at dette er noe som er gjort i utgangspunktet hos deg, siden du allerede har påvist høyt blodtrykk og er under behandling for dette. Det kan du evt forhøre deg med fastlegen din om. Men siden dette kun er en dosejustering av medisiner, og ikke et nyoppdaget tilfelle av høyt blodtrykk, så er det vanlig eller nødvendig å ikke utrede pasienten påny. 


Men noe som kan være vel så interessant og viktig her, er følgende:

Mild hypertensjon skal kun behandles dersom pasienten har andre tilleggsfaktorer som øker sjansen for hjerte-karsykdom. For eksempel åreforkalkning, høyt kolesterol, røyking, tidligere gjennomgått hjertekarsykdom, overvekt, diabetes m.v. Mild hypertensjon defineres som systolisk blodtrykk (overtrykket) på 140-159 og diastolisk (undertrykket) på 90-99. Jeg vet ikke hva du fikk målt, men det kan det jo være verdt å ta opp med legen din. En må også foreta flere målinger for å se at det ikke er en tilfeldig forhøyet måling man baserer vurderingene på, for det kan bli veldig feil, siden blodtrykket svinger hos oss alle.

I din høye alder er anbefalingene litt anderledes, da er målsetningen å ha under 150, ikke 140. 

Siden du i tillegg er en frisk og aktiv 88-åring, uten andre tilleggsfaktorer går jeg ut fra, (siden du ikke nevner noe om kolesterol, røyking osv) så er det også et åpent spørsmål om du har noe å hente på medikamentell behandling av høyt blodtrykk i det hele tatt, spesielt intensivert blodtrykksbehandling, slik du nå har fått, med økte medisindoser.

Blodtrykksbehandling er viktig hos langt yngre mennesker, for det øker deres sjanser for å bli like gammel og frisk som deg, men du har allerede blitt en frisk 88-åring, og jo eldre man blir, spesielt fra din alder og oppover, så vil det være slik at genene i større og større grad avgjør hvor gammel man blir, og medikamentell behandling avtar i viktighetsgrad. Eldre har også økt risiko for bivirkninger. Så det er mulig at du skal ta deg en samtale med legen din neste gang du er der, om det finnes gode argumenter for intensivert blodtrykksbehandling hos deg nå. Jeg sier ikke at det ikke er slik, men det er avgjort et spørsmål som blir viktigere jo eldre man blir.

Håper dette var grei og nyttig informasjon. Ha det bra, og til lykke med fortsatt aktiv og flott livsstil, -det er under enhver omstendighet mye viktigere for helsen enn medikamentell behandling, især i høyere alder.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn