IgA nefritt og puls

Spørsmål

Hei. Jeg har siden desember 2018 blitt utredet for en nyresykdom (IgA Nefritt) pga synlig blod i urinen etter en streptokokkinfeksjon. Det ble tatt en CT-Kontrast for å utelukke tumor el. lignende som viste negativt funn.Jeg har nettopp vært igjennom en nyrebiopsi ved OUS hvor jeg fikk vite i går at de hadde klart å feilmarkere prøven min og den ble derfor destruert. De siste 2 månedene har jeg vært veldig sliten, svimmel,utmattet og konstant urolig. Jeg blir veldig tungpustet ved lette anstrengelser og sliter med såkalte ekstrasystoler spes ved hvile og rett før innsovning hvor pulsen er veldig lav, for å så ´´stoppe´´ opp litt også begynne slå igjen mye raskere og tyngre. i den lille pausen får jeg følelsen av og ikke få puste og jeg må derfor hente pusten veldig. jeg får også en følelse av at adrenalin slår veldig inn i den lille pausen som da tvinger meg til å reise meg opp og puste rolig. dette er utrolig ubehagelig. jeg har over en lengre periode hatt relativt høyt blodtrykk (140-50 / 80-90) som nå plutselig har stabilisert seg helt uten at jeg har gjort noe for det, og samtidig så har pulsen min falt veldig. mine blodtrykksverdier viser nå ca (110-120 /60-80) og hvilepulsen min er under 60 hele tiden. jeg er konstant litt svimmel, og har konstant lav puls som jeg mistenker gjør meg sliten og daff hele tiden. mitt spørsmål 1) er om blodtrykk kan bare falle sånn og stabilisere seg til det ´´ normale´´ uten å gjøre noe for det som trening, kostholdsendring etc.?(det skal sies at jeg har vært veldig inaktiv etter biopsien pga smerter i rygg og mage). mitt spørsmål nr 2)dette med at jeg blir så tungpustet når jeg ligger på ryggen og kjenner ekstrasystolene så godt som jeg gjør, er det noe jeg burde utredes for? jeg kjenner forøvrig små stikk på hjertesiden av brystet som har en tendens til å stråle nedover i thorax eller opp i nakken. burde jeg være bekymret? Hilsen 24 år gammel bekymret mann

Mann 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du har hatt blod i urinen og man har tillagt dette til at du har fått en post streptokokokk IgA nefritt. I og med at man har tatt nyrebiopsi, så antar jeg at du har hatt urinfunn over noe lengre tid. En nyrebiopsi vil derfor kunne avklare hva for sykdom  du har og kan være sentral for å stille diagnosen. Det var derfor svært uheldig at nyrebiopsien din ble tilfeldig destruert. Høyt blodtrykk kan komme som en følge av   nyresykdom. Det at du har hatt høyt blodtrykk, som nå lavere, kan eventuelt tyde på at du er bedre av din nyresykdom. Du er 24 år og et blodtrykk mellom 120-110/80-60 er et normalt trykk for deg. En hvilepuls under 60 slag/min er også det. Inaktivitet kan gjøre at du blir trøtt og sliten, men det kan også ha sammenheng mellom aktiviteten i din nyresykdom. Jeg forstår det slik at du er under oppfølging av nefrolog (nyremedisiner) og dette er noe du bør diskutere med nefrologen. Ekstrasystoler er vaanlige, og man kjenner dem spesielt godt når man hviler. Etter en slik ekstrasystole, så får man en pause i hjerteslag. Denne pausen gjør at hjertet får lengre tid til å fylle seg med blod som igjen gjør at det neste slaget blir kraftigere. Dette vil du kunne kjenne. Det at du blir tungpusten, kan ha med at du føler dette slaget og denne rytmen godt, og at du dermed endrer pustemønsteret ditt ubevisst. Jeg regner med at nefrologen har kontroll på væskebalansen din, det vil si hva du drikker, og hva du tisser ut, i tillegg til elektrolyttene i blodet ditt (kalium/natrium/clor) og nyrefunksjonen din (Kreatinin, Kreatinin Clearance). De små stikkene du skriver om er nok helt ufarlige, og kan skyldes spenninger i muskulaturen mellom ribbebeinene dine. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-