Idrettshjerte

Spørsmål

Jeg har vært aktiv trimmer i 30 år. Trener systematisk 200-220 timer i året. Deltatt regelmessig i Birkebeinerrennet (greier merkekravet) og andre turrenn. Røyker ikke. Bra kolestrol. Har en krevende og stressende jobb. Jeg har vært sykmeldt noen korte perioder de siste 2 årene fordi jeg har vært sliten. Jeg har i noen år hatt "trykk" og ubehag, vondt i brystet i forbindelse med stress på jobb og under enkelte skirenn. EKG har påvist høyre grenblokk.
Jeg har lest på internett om "idrettshjerte" og at hjertet kan utvikle seg slik at den ene siden blir større enn den andre. Dette kan øke risikoen for infarkt. En sprek onkel døde av infarkt etter en treningstur da han var 55-60. Min far med angina døde av infarkt. Han røkte. Bror med hjerterytmeforstyrrelse. Kan høyre grenblokk kombinert med trening gjennom mange år føre til en skjev utvikling av hjertet? Bør jeg slutte med konkurranseidrett? Bør jeg begynne å trene roligere? Bør jeg sjekkes med ultralyd? Gode råd?

Sykdommer: Prolaps i 2000

Mann, 50 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du er i svært god, misunnelsesverdig form. Forutsetningene i det du forteller om din helse skulle ikke disponere deg for hjertetrøbbel, men det er tydelig at det er en liten disposisjon i slekten din. At faren din fikk hjerteinfarkt bør man merke seg, men da han røkte er det himmelvid på hans og dines forutsetninger.

Høyre grenblokk er nærmest en normalvariant, mens venstre grenblokk omtrent alltid tyder på en bakenforliggende sykdom.

Personer som trener mye, trener opp hjertemuskelen på samme måte som kroppens andre muskler. Dette er et tveegget sverd. Et sterke hjerte kan jobbe hardt under press. Men når hjertemuskelen blir tykkere, krever den mer oksygen når den jobber, og det blir mindre plass til blodet i hjertekamrene. To tilstander kan være vanskelige å skille fra hverandre: ”Idrettshjerte”, eller fortykkelse av hjertemuskelen på grunn av trening, er normalt, og det går tilbake når personen ikke trener så mye. Men hos noen finner man at særlig venstre hjertekammers hjertemuskel blir tykk, og har en annen oksygenomsetning. Denne tilstanden disponerer for farlige hjerterytmeforstyyrrelser og plutselig død. Spesielt hos afro-amerikanske idrettsutøvere har man funnet dette som årsak til plutselig død.

Sannsynligheten for dette er rimelig liten hos de fleste som trener.

Det er vanskelig å vurdere om brystsmertene du har kjent har noe med hjertet ditt å gjøre. Hvis du kan gå Birkebeineren uten å få symptomer tror jeg ikke noe på at smertene skyldes hjertet (angina), og en arbeidsEKG hos hjertelege vil ikke gi ytterligere informasjon. En ultralyd av hjertet (ekkodoppler-undersøkelse) kan si mer om tykkelsen på hjertet, men vil ikke kunne forutsi om dette vil gi deg problemer i fremtiden.

Jeg tror ikke det er riktig å slutte med konkurranseidrett hvis du føler det gir deg glede og overskudd. Hvis du blir mye plaget med brystsmerter likevel kan en utredning hos hjertelege være hensiktsmessig for å gi deg en avklaring.

Lykke til!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn