Hvordan kan jeg skille plagene fra hverandre?

Spørsmål

Smerter i brystregion (angst????) Mye plaget med hodeverk (prikking) og kvalme.
Behandlet med lykkepiller høsten 2000, men sliter fortsatt med følelsen av at det er ett eller annet galt med hjerte.
Ikke arvlig belastet med hjerteproblemer.
Hvordan skille mellom angst,magesyre og reelle hjerte problemer??????

Medisiner: Skal begynne med Johannesurt.

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det kan være svært vanskelig, også for legen din, å skille mellom symtpomer fra hjertet, spiserør/magesekk og evt angst. Noen ganger kan det være kombinasjoner av symptomer som gjør ting vanskelig; plagene dine kan jo i utgangspunktet komme fra magesekken, men du tror det er hjertet og får angst av dette.

Jeg synes at det er din fastlege sin oppgave å undersøke og utrede deg sliik at du kan få sikkerhet for at dette ikke har noe med hjertet å gjøre. Tror du du kan stole på det hvis en hjertelege sier at hjertet ditt er friskt? Det bør gjøres en arbeids-EKG på deg, dvs at du sykler på ergometersykkel mens du er tilkoblet et EKG. Hjertelegen kan da se om det er utslag som kan tyde på angina.

Hvis legen din har mistanke om syreproblemer kan han forsøke behandling med syredempende, og/eller henvise deg til gastroskopi.

At plagene skyldes psykiske årsaker bør ikke være en konklusjon før alt annet er utelukket, men hvis du har vanskelig for å godta at alt er normalt er det kanskje nødvendig med mer grundig terapi eller hjelp for å bli kvitt redselen for sykdom.