Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvilepuls

Spørsmål

Mann 41 år. 180cm, 80kg. Trener ca 2-3 ganger i uken. Jogger da ca 5km i normalt tempo. Stillesittende jobb foran PC. Trente mye som barn (fotball, langrenn, orientering) Jeg har over lengre tid (år) vært plaget av lett svimmelhet. Tok EKG hos fastlege som oppdaget «noe» og henviste til kardiolog. Kardiolog fastslo at det var en såkalt «normalvariant» og at jeg hadde «et stort og flott hjerte». Jeg tok også arbeids EKG og 24-timers måling (Utført i første kvartal i år). Klarte belastning på 140-150% av normal under arbeids EKG. Har ingen ubehag under trening. Blir ofte lett svimmel på jobb. Får hvilepuls på ca 42 når jeg jobber stillesittende foran PC’en. Hvilepuls på ca 37 når jeg sover. Periodevis lette brystsmerter / følelse av trykk midt i brystet (ikke daglig). Kan gå lange perioder uten brystsmerter (uker) I etterkant av utredningen Hos kardiologen har jeg oppdaget at svimmelheten og evnt «uggenhet» bedres betraktelig etter en god løpetur. Jeg mistenker derfor at det ikke kun er endorfiner, men økt blodsirkulasjon som bidrar til bedringen. Bør jeg slå meg til ro med at jeg bare har en lav hvilepuls, og at svimmelheten ikke skyldes manglende oksygentilførsel / hjertet? Hvilke tiltaksmuligheter finnes evnt?

Mann 41
Svar

Hei !

Du har en lav hvilepuls. Du trener 2-3 ganger i uken. Du har tatt et EKG hos fastlege, og deretter henvist fastlege. Du var så hos kardiolog som har konkludert med et" stort og flott hjerte". Jeg regner med at du da har gjort et hjerteekko. Du har gjort et A-EKG og 24 timers Holter EKG.Dette var normalt. Du har ingen symptomer ved belastning eller trening. Ut fra dine opplysninger og ut fra din alder, så bør du slå deg til ro med at du har en lav hvilepuls og at symptomene ikke skyldes hjertet. Svimmelheten din skyldes ikke manglende oksygentilførsel eller hjertet. Det er mulig at du har et lavt blodtrykk og at du i allment er ganske avslappet. Svimmelhet er en egen diagnose som kan skyldes mange forhold. Du jobber stillesittende, og kan dermed få muskelspenninger. Det du kan gjøre er å arbeide stående, og ha en "hev og senk" pult. Man har vist at dette øker både prestasjon og tankeevne. Du har ikke en hjertemessig årsak til dine plager.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-