Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvilepuls på 42

Spørsmål

Hei Den siste siden har jeg opplevd flere fysiske episoder som jeg synes har vært veldig ubehagelig og som skremmer meg. For det første har jeg sett at hvilepulsen min har blitt mye lavere enn tidligere. Før lå den på 58-60, men nå kan den være helt ned i 42-45. Trener 6 dager i uken og er i god form, men ikke trent mer enn ellers slik at det kunne ha sammenheng med pulsen. Er dette normalt? Jeg blir veldig opphengt i dette og bruker mye tid på å analyse hva årsaken kan være ... det sliter meg ut. Har også hatt en fornemmelse av «hjertebank» eller «dirring» i brystet de siste dagene, men kun på kveldstid. Ingen tungpust. For det andre har jeg vært mye svimmel. Jeg har muligens påvist krystallsyken, så regner med dette kan skyldes det, men det bekymrer meg at det er pga lavere puls, noe som stresser meg ekstra mye.. Svimmel kun i korte episoder, ofte får jeg litt panikk og føler pusten blir tyngre og tyngre.. For det tredje har jeg fått en opplevelse av «stamme/strålende» smerter fra undersiden av kjeven til ørene. Dette kan vare i 3-5 min. Ingen tungpust, men jo mer jeg tenker på det- jo verre blir det. Har opplevd disse smertene siden jeg var liten, men de har kommet tilbake mer nå. Jeg er redd for at dette ikke er psykisk, men fysisk... Er frisk ellers Har jeg noe å bekymre meg for eller er dette bare helseangst..? Var hos legen sist i mars. BT 120/80, puls 60 regelmessig.

Kvinne 27
Svar

Hei.


Puls ned i 42 er ikke normalt, og fremfor alt så kan man ikke få så lav puls som følge av psykiske årsaker, jfr ditt spørsmål om dette "bare er helseangst". En hjerterytmeforstyrrelser er mulig, så du bør legeundersøkes nå, for å finne ut om dette har noen årsaker eller om du har en hjerterytmeforstyrrelse. Da vil det være aktuelt med EKG over 24 timer, for å fange opp slike episoder, hvis ikke du har det akkurat når du er hos legen.

Forøvrig er det nok en klar komponent av angst i dine andre plager, noe du selv merker at ting blir verre jo mer oppmerksom du er på det, men som sagt kan ikke dette medføre en så lav puls. 

Det kan også legges til, at så lav hvilepuls som du her forteller om, kan forekomme hos topptrente idrettsfolk, uten at det skyldes sykdom, så du kan ikke ta for gitt at du har noen sykdom. Men legeundersøkes bør du som sagt, og du starter dette hos fastlegen.

Lykke til.