Hvilepuls og søvn

Spørsmål

Mitt spørsmål kommer konkret av at jeg har kjøpt pulsklokke for å følge med på nattesøvn. Søvnen er ganske bra, men jeg ble overrasket og glad over å oppdage min eminente, lave hvilepuls. Den ligger når jeg sover stort sett mellom 45 og 55, og under menstruasjon mellom 40 og 55. Overraskelsen skyldes at jeg har daglig sammensatte og varierende plager/symptomer, og det meste finner jeg igjen som stressutløst eller -påvirkelig og relaterbart til cfs/me. Ønsker å begrense både undersøkelser og bekymringer til det aller mest nødvendige. Spørsmålet mitt er derfor om den lave hvilepulsen er en hyggelig, genetisk fordel eller et symptom som bør følges med på. Utfyllende: Jeg har konstante spenninger i brystmuskulaturen, men sjelden vondt. Tror mest det er knyttet til emosjonelle belastninger og muskelspenninger. Sover ganske bra, men er aldri uthvilt og får melkesyre av all belastning. Er sterk av natur, men er 100% utrent og har BMI rundt 31. Blodtrykket har alltid vært fint, og de vanlige stoffskifteprøvene normale. Røyker ikke, drikker minimalt, beveger meg lite, spiser variert og hverdagssunt. Mor: Ung hypotyreose med struma mm. Med alder påvist forstørret hjerte. Far: Bypass etter infarkt ca 60 og død <70.

Kvinne 48

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du har kjøpt pulsklokke for å følge med på nattesøvnen. Du har funnet at søvnen er ganske bra, men du fant samtidig ut at du hadde en lav hvilepuls. Den ligger mellom 45 og 55 slag pr. minutt. Under menstruasjonen ligger den mellom 40 til 55 slag pr. minutt. Den lave hvilepulsen din er normal, siden du har normale stoffskifteprøver.  Lavt stoffskifte kan gi lav hvilepuls, men gir samtidig andre symptomer som blant annet at man fryser og er trøtt. Slik jeg oppfatter det så er du i relativt god form, og har varierende symptomer som kan henledes til emosjonelle belastninger og muskelspenninger. Konstante smerter i brystmuskulaturen er ofte et tegn på stress og emosjonelle belastnnger. Blant soldater som kom hjem fra krigen fant man at de hadde ofte betydelige spenninger i musklene mellom ribbebeinene, og at dette var forklaringen på deres brystsmerter. Du skriver at du har en BMI på 31 og er 100 prosent utrent. Det stemmer kanskje delvis, men ved en BMI på 31, vil du få trening på grunn av din vekt ved normal aktivitet.  Så det endelige saret mitt er at du har en normal hvilepuls.

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 259,-