Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva bør LDL-kolesterol være?

Spørsmål

Epikrise:Hjerteinfarkt natten før et løp i juni 2013 som resulterte i 1 akutt stent og senere 4 bypass. Har cøliaki og atrieflutter jeg lever bra med. Medisiner:Ezetimibid Krka 10mg og Atorvastatin 40mg mot kolestrol-Aprovel 150mg mot høyt blodtrykk-Metoropol 25mg pulsregulerende-Omnic 0.4mg for lett forstørret prostata-Xarelto 20mg blodfortynnede. Almentilstand:Er i god form og jogger 6.5km 2-3 ganger i uka+9km gange 4-5 ganger ukentlig. Eneste problem er stive lår under jogging... Puls:Om natten 37-47 Ved gange:85-90 med noen kortvarige hopp til 125/130 (atrieflutter?) Jogging:Max 171,på flater 140,nedover øker pulsen samme sakte jeg løper,men synker igjen ved motbakke... Spørsmål 1: Ved besøk hos fastlegen januar i år var LDL Kolestrolet 1.9,jeg benyttet da Atorvastatin 40mg og legen ville ha dette ned til 1.8. På tross av det reduserte jeg på eget iniativ dosen ned fra 40-20mg. Så ved nytt legebesøk i mai var LDL redusert til 1.8 på toss av halvert dose. Legen sa da at det var nye anbefalinger og ville ha ned kolestrolet til 1.4... Jeg vet du ikke overprøver fastlegen,men hva er din mening? Hilsen mann 77.

Mann 77
Svar

Hei.


Vanlig behandlingsmål ved det som heter sekundærprofylakse, altså å forebygge hjerte-karsykdom hos personer som allerede har hatt hjertesykdom, f.eks. infarkt, er LDL lavere enn 1,8. Det er ved såkalt "middels risiko". Er man imidlertid vurdert å være i "høyrisiko"-gruppe for ny hjertesykdom, er anbefalingen LDL lavere enn 1,4.

Det kan derfor her se ut som at legen din har gjort en vurdering som går på at du er i høyrisiko-sone for hjertesykdom.

Jeg tenker at din fastlege vet mer om din totale risikoprofil enn hva jeg gjør, og at denne vurderingen etter alt å dømme er korrekt, og jeg ville derfor fulgt din leges råd om dette. Du kan også velge å se det slik:

Det å senke LDL-kolesterol kan du se på som en forsikring du tegner mot nytt hjerteinfarkt. Et LDL lavere enn 1,8 er en god forsikring, men LDL under 1,4 er en enda bedre forsikring som beskytter deg enda bedre mot nytt hjerteinfarkt. Derfor kan det jo også rent strategisk være beste valg for deg å velge lavest mulig LDL.

Håper det var et greit svar. Ha det bra.