Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt blodtrykk

Spørsmål

Hei! Jeg er en 73 år gammel mann, veier 98 kg, 186 cm høy. Jeg trimmer en god del med fjellturer og styrketrening hjemme. Fikk diagnose "noe forhøyet blodtrykk" etter militære, var da 21 år gammel. Startet deretter medisinering mot dette. Har brukt medisin alle år etterpå, bruker nå Captopril 50mg., i kombinasjon med albyl - e 75 mg. siste 3 år. Er faktisk "nesten" aldri syk(siste tre år uten sykefravær) og er fortsatt i 80% arbeid. (personal, økonomisk rådgiver.) i et aksjeselskap. Da jeg har et forholdsvis avansert blodtrykkapparat, har jeg stanset Captopril inntak i 5 dager (eksperimentalt) for å måle forskjellen i trykk. Målt i dag morges var trykket (etter tre målinger) 78/139 med puls på 55. Etter frokosten og en del virksomhet var tallene på 81/144, puls 61. Nå vet ikke jeg hvor lenge ettervirkningen av medisinen varer, men antar at ikke er ille for en 73-åring? Mitt spørsmål er da: Kan jeg fortsette eksperimentet? Evt. bør det vurderes å avslutte Captoprilen, men fortsatt bruke Albyl-E? Takknemlig for en avklaring.

Mann 73
Svar

Hei !  Du er en 73 år gammel mann som veier 98 kg og er  186 cm høy. Jeg trimmer en god del med fjellturer og styrketrening hjemme. Du har benyttet captopril fra du var relativt ung. Du er frisk og har ikke påvist hjerte eller kar sykdom bortsett fra høyt blodtrykk, som du nå måler til 139/78 mm Hg  og 144/81 mmHg. Halveringstiden på Captopril er 1.9 timer. Etter 5 dager er derfor  Captopril ute av kroppen din, men du kan fortsatt ha en blodtrykkseffekt av behandlingen.  De blodtrykkene du beskriver er  ikke slik at man ville ha startet med blodtrykksbehandling. Helsedirektoratet har laget en veileder med anbefalinger i forhold til primærbehandling for å forebygge hjerte-kar sykdom. På første plass kommer livsstilsråd og medikamentell behandling med Albyl-e i ditt tilfelle anbefales kun svakt. Du kan fortsette ditt eksperiment med å måle BT gjennom dagen i et par uker fremover. Hvorvidt du skal stoppe med blodtrykksbehandling bør skje i samråd med din fastlege, slik at du også kan bli fulgt opp videre i forhold til dette. Etter en tid, kan blodtrykket ditt igjen øke, slik at du bør følge med på dette videre. Så mitt svar er at du kun har en svært svak anbefalking for å bruke Albyl-E, og du kan vurdere å seponere eller redusere blodtrykksbehandlingen. Dette bør skje i samråd med din fastlege.