Høyt blodtrykk

Spørsmål

Hei.
Jeg er en 52 år gammel mann som "sliter" med blodtrykket.
Jeg gjennomførte en døgnmåling i mai i fjor med resultat 146/96.
Etter den undersøkelsen har jeg inntrykk av at fastlegen min før eller siden, helst før, skal ha meg til å ta blodtrykksmedisin, noe jeg vegrer meg for. Men siden mai er trykket gått nedover. Jeg har blant annet vært hos akupunktør der snittet siste høst har ligget på 130/88. Er dette høyt for en på min alder? Hvor lavt bør det være?
Jeg trimmer én time tre ganger i uken, har aldri røykt, spiser sunt, har kolesterolverdier på 4,9/2,8 – men har en stressende arbeidssituasjon. Har også en mor som har hatt hjerneslag.

Mann, 52 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg synes det er aldeles supert at du har tanker om å kunne få ned blodtrykket ditt uten medisiner.
Dette er svært ofte mulig, især når man ikke har så veldig høyt blodtrykk, slik som deg.
Du har ikke høyere blodtrykk enn at du kan tillate deg å bruke en del tid på å få det ned uten medisiner. Jeg tenker at å forsøke i ihvertfall et års tid, er helt greit.

Forøvrig er det viktig å presisere, at lett forhøyet blodtrykk som du har, ikke er en sykdom i seg selv, men en statistisk risikofaktor.
Det betyr at av så og så mange mennesker med lett forhøyet blodtrykk som ditt, så vil noen flere få komplikasjoner og andre sykdommer som følge av blodtrykket, enn tilsvarende antall mennesker med normalt blodtrykk.
Man kan ikke bruke statistikk på enkeltmennesket sin risiko, dette handler om statistikk og ikke din personlige risiko.
Men personlig ville jeg ikke ha gått rundt med et forhøyet blodtrykk over tid, av den grunn at da vet jeg at jeg har større sjanse for å få leie sykdommer som f.eks. hjerneslag senere i livet. Jeg ville fått meg et lavere blodtrykk, med eller uten medisiner.

Du sier nå at du er nede på 130/88. Hadde du hatt 80 istedet for 88 i undertrykk, så hadde der ikke vært noen som helst grunn til bekymring.
Dette bør være et mål å få til uten medisiner, men du må samtidig ikke være 100% steil på å evt bruke blodtrykksmedisiner, dersom det viser seg etterhvert at du ikke får det ned uten medisiner.

Metoder for å få ned blodtrykket:
1) ved evt overvekt-> gå ned i normalvekt.
2) Tren mer
3) Lær avspenningsteknikker, som f.eks. meditasjon, autogen trening, yoga
4) Prøv å håndtere stress i arbeidssituasjonen på en bedre måte, man kan alltid bli bedre i dette. Avspenningsteknikkene nevnt ovenfor kan være en nytte i så måte.
5) spis saltfattig kost
6) ved stort koffeinforbruk-> reduser
7) Ta kosttilskudd: Store doser omega 3: f.eks. Triomar 1000 mg 3 tabl morgen og kveld. Så store doser fordrer også at du bruker antioxydantene Vit E og C, f.eks. Bio-E 350 mg daglig og Bio-C 750 mg 1 tabl morgen og kveld. Dette for å beskytte de store dosene med omega 3 mot oksydering i kroppen, slik at de kan få gjort sin virkning.
Drikk tran i tillegg.
8) Lev generelt sunt; MASSE grønnsaker, begrenset mengde "raske karbohydrater" (hvitt mel, sukker, poteter, pasta) fordi disse øker dine insulinnivåer, som igjen øker blodtrykket. Mye fisk/rent kjøtt/ egg / nøtter og andre proteinrike matvarer.
9) Få din lege til å undersøke dine insulinnivåer i blodet; for nærmere 60% av alle med forhøyet blodtrykk har det som kalles insulinresistens, mot 30 % av totalbefolkningen. Be din lege om å undersøke blodprøver som heter fastende C-peptid og fastende insulin. Er ditt fastende insulin mellom 100 og 200, så har du sannsynlig insulinresistens, og C-peptid er hos slanke friske mennesker ca 3-400. Over dette taler for insulinresistens.
Vanligvis blir man ikke undersøkt for disse tingene ved et forhøyet blodtrykk, selv om det er svært vanlig at dette ligger bak. (se over)
Årsaken til dette, vet jeg ikke. Kanskje det er tradisjon.
Hvis man har dette med insulinresistens som medvirkende årsak til et forhøyet blodtrykk, så er der veldig mye å hente på et kosthold som fører til nettopp lavere insulinverdier i blodet.
Dette er kort fortalt et kosthold som baserer seg på mindre karbohydrater enn hva vi er vant med, og å velge karbohydrater med lav glykemisk indeks. Dette kan du lese en masse om på nettet, søk på glykemisk indeks / glycemic index.
Og når nærmere 60% av alle med forhøyet blodtrykk har dette, så er det rimelig fornuftig å se nærmere på denne muligheten.

Håper dette gav deg litt gode råd om hvordan du kan forsøke å få dette til uten medisiner, men samtidig synes jeg absolutt ikke at du skal være helt absolutt i dine motforestillinger mot medisiner på lang sikt.

Ønsker deg lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn