Høyt blodtrykk?

Spørsmål

Hei. Mann 39. 180cm, 82kg. Ved målinger av blodtrykk hos lege får jeg "alltid" høye verdier. Gjennomførte derfor for ett år siden 24-timers måling og fikk da tilbakemelding på at dagverdiene var noe høye (140-160/80-90), men at verdiene om natten var tilfredsstillende.

Har blodtrykksmåler med mansjett hjemme. I rolige stunder klarer jeg å oppnå ca 130/75-80 dersom jeg ligger og slapper av. Sittende eller stående virker det til å bli litt høyere (140-150/80-90). Noen ganger også en del høyere.

Jeg må være ærlig å si at jeg nok lar meg stresse litt av selve målingen og redselen for at det feiler meg noe selv når jeg måler hjemme.

Mitt spørsmål er ; kan man per def ha høyt blodtrykk dersom man opplever mange "spotmålinger" (dvs enkeltmålinger) som viser 130/80 eller lavere. Eller vil målingene til personer med høyt blodtrykk alltid være høye?

Svar

Hei! Sannsynligvis er ditt gjennomsnitt mye lavere enn de verdiene du måler. Stress skaper høyere trykk og du sier selv at målingene stresser deg. Verdiene i rolig fase er helt normale og jeg ville ikke bekymret meg for de verdiene du presenterer. Det er ingen grunn til å begynne med blodtrykksmedisiner.