Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høy Puls

Spørsmål

Hei! Er en mann på 35 år. Har 2 ganger nå siste 3 ukene opplevd plutselig anfall med høy puls/hjertebank, hjertebanken har komt i hvile, 1 gang på natt og 1 gang når jeg gikk ut av bilen. Fikk helt uten videre kjempehøy puls, kjentes ut som hjertet bare raste avgårde! Jeg følte meg på ingen måte dårlig, svimmel, kvalm, tungpustet eller smerter noen plass. Kjente bare et ubehag i brystet og uro pga jeg ble veldig redd da det skjedde. Jeg gikk frem og tilbake ute helt til det plutselig bare gikk over, gikk fra veldig høy puls til helt rolig på sikkert 1 sekund. Anfallene varte ca 5-10 minutt. Jeg er i fin form ellers, pulsen er til vanlig regelmessig og rundt 65-75 under hvile, opplever aldri ubehag eller unormalt høy puls og tungpust om jeg går på fjellet, sitter på romaskin osv. Under anfallene følest pulsen ekstremt rask, men ikke uregelmessig, kjennest nesten ut som jeg har luft i brystkassa som vil ut! Har for tiden flyttet inn i hus med ny samboer, har vært mye stress og hard jobbing siste ukene, samtidig så er jeg ganske hard på kaffi/koffein, aner ikke om det kan ha noen sammenheng? Etter anfallene har formen vært som normal igjen, ikke trøtt, slapp eller på noen måte følt meg dårlig. Har googlet hjerteflimmer, men klarer ikke helt å se at jeg har lignende symptom, annet enn høy puls.

Mann 35
Svar

Hei !

Du er en frisk mann som har opplevd hurtig puls ved to anledninger, og at hjertet har "rast" av gårde. Du hadde ingen andre symptomer enn høy puls. Du har hatt mye stress i det siste og drukket mye kaffe. Slik du beskriver anfallene er det mest sannsynlig at den raske pulsen skyldes mye kaffe og stress. Kaffe inneholder koffein, som har som effekt å kunne gi en rask hjerterytme. Koffein har blant annet effekten at det kan gi angst, svimmelhet, hjertebank og diare. Du beskriver en hjertebank og ikke at du har blitt dårlig på annen måte. Den mest sannsynlige hjerterytmeforstyrrelsen  du har er det vi kaller for sinustakykardi. Dette er en rask hjerterytme som skyldes stimulering av sinusknuten.  Dette er normalt, men du bør kanskje redusere kaffeinntaket og forsøke å arbeide mindre enn  du gjør. For ordens skyld kan du ta stoffskifte prøver hos fastlegen din, og dersom dette gjentar seg så kan du henvises til 24-timers EKG. Du  har ingen grunn til å være urolig for at du har hatt et par episoder med  rask hjerterytme, uten andre syptomer. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-