Høy puls

Spørsmål

Hei! Jeg fikk for 2,5 år siden pacemaker, grunnet pulsfall og dertill besvimelse. Dette har vært noe jeg har vært plaget med siden jeg var ca. 4 år, men det var først for ca. 4 år siden under en "vippetest" hvor jeg besvimte, at de konstaterte ar dette skyldtes pulsfall. Etter at jeg fikk pacemaker har jeg ikke besvimt, iflg. min lege slår denne inn i gjennomsnitt en gang pr. time og øker da pulsen til 120. Når jeg måler hvilepulsen min, er denne sjelden under 80, normalt mellom 88 og 100 slag. Jeg synes dette er mye, trener sykling og/eller løping annen hver dag og er i rimelig god form. Er det riktig å ha så høy hvilepuls? Bør jeg ta opp dette med lege eller sykehus?

Mann, 34 år

Svar

Hei!

Det er litt vanskelig å uttale seg om dette siden jeg ikke vet nøyaktig hvilken grunntilstand som forårsaket pulsfallene dine. Den mest vanlig er det man kaller for vaso-vagal synkope og er forårsaket av overstimmulering av vagusnerven. Dette er en stor nerve som regulerer mange funksjoner i kroppen, deriblant hjertet. Stimulering av denne nerven vil føre til at hjertet slår saktere og blodtrykket faller, hos noen blir dette blodtrykksfallet så kraftig at man besvimer.
Frem til ganske nylig så var hovedbehandlingen for dette medikamenter men den senere tid er det blitt mer vanlig å sette inn pacemaker.

I utgangspunktet regner man pulsfrekvens under 60 slag i munuttet for å være for lavt (bradykardi) og over 100 slag for å være for høyt(takkykardi). Dette vil si at frekvenser mellom 61-99 slag per minutt i prinsippet er innenfor normalgrensen. Dette varierer imidlertid sterk fra person til person.
Det er riktig at personer som er veltrent som oftest har en lavere puls en "vanlige" folk, de kan ha frekvenser ned i godt under 60.

Så i utgangspunktet er altså hvilepulsen din innenfor normalen, om den er høyere en normalt for deg kommer helt an på hvordan den var før du fikk operert inn pacemakeren. Hvis det er vasovagal synkope som er grunnet til plagene dine har du en pacemaker som overstyrer vagusnerven din når denne blir for aktiv. Dette kan muligens føre til at du får en litt hurtigere hvilepuls, men det er nok heller trolig at dette er din normale pulsfrekvens.

Jeg går ut ifra at du har fast oppfølgning via din fastlege eler kardiolog på sykehus, kardiologer er leger somer speialister på hjertesykdommer. hvis dette er noe som bekymrer deg så ville jeg så absolutt nevnt det for enten fastlegen eller den kardiologen som eventuelt har oppfølgning av deg. Men så lenge du ikke har noen symptomer på høy puls (svimmelhet, hjertebank, brystsmerter) så er nok dette ganske ufarlig.

Håper dette var til hjelp!