Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høy hvilepuls etter trening

Spørsmål

Hei, Jeg er 193 cm høy, veier 128 kilo. Jeg jobber med å gå ned i vekt for å unngå livsstilssykdommer.

Jeg tok 24 timers blodtrykks måling i november 2019 som var ok . I april 2019 tok jeg arbeids EKG i forbindelse med svimmelhet ved tunge løft, alt ok der også.

Jeg er tung men også sterk/kraftig bygget. Jeg trener regelmessig, frem til pandemien kom var det mye sirkeltrening med høy intensitet. Nå er det mer sykling, jogging, padling.

Trener med varierende intensitet 4-6 ganger i uken Grunnen til at jeg skriver nå er at jeg er blitt litt opptatt av hvilepuls, min er som oftest rundt 60 når jeg slapper av, selv når jeg sitter å jobber.

Men her en kveld etter at jeg hadde jogget - første gang jeg jogget 30 minutter sammenhengdende - merket jeg at pulsen var høy senere på kvelden mens jeg satt foran pcn og spilte. Jeg hadde nettopp spist og drukket en øl og et glass vin da var pulsen mellom 80-90 , men det er klart når jeg ble klar over pulsen begynte jeg å stresse så det var nok adrenalin også.

Jeg mener å ha hørt hvilepuls skal være mellom 60-80. Uansett jeg har tenkt en del på dette og jeg vet at både alkohol og mat kan øke pulsen, men det virker for meg som om jeg etter harde treningsøkter merker dette ekstra.

Når jeg tenker tilbake har jeg opplevd dette før at pulsen er høyere når kroppen er sliten. Rett etter trening så synker pulsen normalt det er bare det at den er høyere på kvelden når jeg er sliten.

Etter denne hendelsen var jeg hos legen som lyttet på meg og som sa alt hørtes normalt ut, han ville ikke sende meg på noen flere undersøkelse. Fastlegen har sagt til meg at jeg ikke skal tenke så mye på dette med puls og at om noe var alvorlig galt med meg så ville jeg merke det.

Oppsumering: Er det unormalt og/eller bekymringsverdig at "hvilepuls" er høyere på kvelden etter en hard treningsøkt.

Mann 36
Svar

Du er 193 cm høy og veier 128 Kg. Du har tatt 24 timers BT måling som var normal. Du har gjort sykkeltest som var normal. Du trener regelmessig, og du har en hvilepuls på rundt 60, som kan gå opp til 80-90 i en periode hvor du hadde drukket en øl og var stresset. Dette er egentlig ikke en hvilepuls. Normal hvilepuls er mellom 40 til 100 slag/min. Du kan les mer om dette her.

Det er uheldig å ha en høy hvilepuls over 80. Dersom man har en hvilpuls over 80, bør man se hva for faktorer som gjør at man har en høy hvilepuls. Man bør utelukke stoffskiftesykdom, man bør forbedre sin søvn om man sover dårlig.

Dårlig søvn henger sammen med stress og dermed med økt hvilepuls. Om du har en følelse av at du er sliten, så er dette ofte et uttrykk for mentalt stress. Dette kan også gi en høyere hvilepuls. I utgangspunktet har du en puls som i hvile ligger rundt 60 slag i minuttet.

Du er utredet med arbeidsEKG og blodtrykksmåling. Fastlegen din har nok rett i at du ikke skal engste deg for mye i forhold til dette. Om du leser på Google osv, så vil du finne at man har en risiko for hjertesykdommer om du går med konstant høy hvilepuls. Dette er fordi en konstant høy hvilepuls også kan skyldes andre mer alvorlige sykdommer, som Diabetes mellitus type II.

Ut fra det treningsprogrammet du angir, så er jeg enig med din fastlege at du ikke skal engste deg for dette, og at videre utredning ikke er nødvendig.