Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hovne føtter og ankler

Spørsmål

Jeg, aktiv og i god form, har hatt 16 behandlinger hos Elmedi klinikken uten resultat.
Behandling gjaldt ikke blodtrykket mitt som er bra, men hovne føtter. Hovne føtter har jeg hatt i mange år. Er bra når jeg står opp om morningen (ligger litt høyere med føttene om natten) men efter et par timer begynne føtter å hovne seg. Vanndrivende medisiner virker ikke på føttene. Jeg spiser lite salt og aldri ferdig-mat, gå 1-2 timer tur hver dag efter jobben og er slank.
Er det sukker eller vin som spiler en rolle her, eller noe annen form for mat og drikke?
Hadde så gjerne fått en løsning for dette problem som f.eks.hindre meg til å gå til venner om kvelden fordi jeg skammer meg.

Leste i Aftenposten om Venolet (annonse fra Wellvita) ville dette hjelpe meg.
Håper å få et svar. På forhånd tusen takk.

Svar

Hei.

For det første må du ta en tur til legen din for å på rede på hva slags hevelser dette er, og hva årsaken er. Det kan jeg ikke si noe skråsikkert om over nett, uten å undersøke deg, naturligvis. Men det høres ut som ødemer (væskeansamlinger) f.eks. som følge av dårligere klaffer i venesystemet. Venene er de årene som fører blodet tilbake til hjertet. Med årene blir klaffene som hindrer at blodet stagnerer og "renner nedover" med tyngdekraften, ofte noe svekket, og da siver vevsvæske ut i fotens vev. Det blir verre utover dagen pga tyngdekraften, og bedre om natten, siden man da ligger flatt og væsken ikke siver ned og ut i samme grad, -igjen pga tyngdekraften. Du kan si det slik at det "dreneres" bedre om natten og ikke samler seg nederst.

Det er ingen medisiner som virker spesielt godt på dette, slik du har merket, og slett ikke vanndrivende. Elmedistrål virker heller ikke, -spesielt fordi det ikke er en medisinsk behandlingsmetode som hjelper mot noe som helst, men rent humbug. At de som tjener penger på å selge slike ting, sier det motsatte, kan du selvfølgelig ikke stole på, siden der er økonomiske interesser i det. Det samme gjelder ethvert ikke-medisinsk salgsprodukt som lovern virkning mot det ene og det andre: Du har enhver grunn til å bli skeptisk hvis noe sier at du har bruk for noe de kan selge deg. Det gjelder også dette produktet du spør om her.

Når det gjelder slike hevelser som jeg antar dette er, så finnes det imidlertid ting som hjelper, og det bør du heller gå for:

Støttestrømper kan være svært nyttig. Det kan du få kjøpt hos bandasjist. Det å få beina opp flere ganger i løpet av dagen, hjelper meget effektivt og raskt. Venn deg til å alltid ha beina på en krakk når du sitter. Gå turer daglig, det stimulerer muskelpumpen som er med å bringe blodet tilbake til hjertet. Hold saltinntaket lavt, slik du allerede gjør.

Om dette skyldes slike forhold som jeg her har fortalt deg om, finnes der ingen behandling som "behandler det vekk", siden det er mekaniske årsaker (dårlige klaffer i venene) og tyngdekraften som er årsaken. Løsningen er derfor i dette med støttestrømper og hevede bein så ofte du har mulighet til det.

Lykke til!