Hovne ben og kuler i hodet

Spørsmål

Jeg har i det siste hatt mye vondt i ryggen. Det gjør også vondt når jeg trekker pusten. Det verker på begge sider under skulderbladene. Har også merket en stadig økende tendens til opphovnede ben. Når jeg trykker på hevelsen går ikke gropen etter fingeren borte før etter flere minutter. Jeg kan nevne at jeg er 178 høy og 110 kilo. Har en stillesittende jobb med data og er lite i aktivitet. Jobber mye, ca. 12 timer hver dag. ( driver eget firma.) Har også 2 store kuler i hodet ( fettkuler? ) som resten av familien mener er blitt skremmende store. ( som klinkekuler) Bør disse fjernes? Selv om resten av familien mener jeg bør gå til legen, så vil jeg gjerne vite om det er nødvendig. Føler meg ikke "syk" selv om jeg har mye vondt i kroppen. Har også mye vondt nede på leggen i høyre fot. Har alltid hatt en kul på denne leggen uten at den har plaget meg, men nå i det siste halvåret verker den med jevne mellomrom. Det er også denne foten som blir mest hoven når kvelden kommer. Er mine "symtomer" alvorlige nok til å gå til legen?

Kvinne, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

for å svare på det siste spørsmålet ditt først, om symptomene dine er "alvorlige" nok til å skulle kontakte lege.
Svaret her må bli ja, ikke fordi symptomene din i seg selv nødvendigvis tyder på en alvorlig sykdom, men fordi de tydeligvis reduserer livskvaliteten din. I tillegg fører de også til bekymring både hos deg selv og hos dine nærmeste. Vi leger er der for å ta seg av slike saker og man skal aldri føle at man går unødvendig til legen hvis det er noe som plager en.

Når det gjelder hva som forårsaker symptomene dine så kan jeg ikke gi noen sikre diagnoser uten å ha undersøkt deg, men jeg kan gå gjennom noen forskjellige mulige årsaker.

Dine smerter fra ryggen kan nok godt skyldes arbeidet ditt. Det å sitte stille i 12 timer om dagen foran en PC-skjerm fører automatisk til at man bruker musklene i nakke, rygg, og armer på en måte som gjør dem stive og ømme. Man kommer raskt inn i en ond sirkel der kroppen prøver å finne stillinger som avlaster disse muskelspenningene og dermed blir man gjerne sittende i stillinger som er unaturlig og plagene blir verre samt at de gjerne sprer seg til enda flere muskelgrupper.

Hevelsene dine i beina er av er grunnet i at det samler seg væske i vevet utenfor blodårene, det er dette som gjør at man får disse gropene som ikke går vekk før etter en stund. Årsakene til dette er enten at hjertet ikke greier å pumpe blodet effektivt rundt i kroppen. Dette ser man gjerne spesielt hos personer med svært stillesittende arbeid. Blodet trenger nemlig hjelp fra musklene i beina for å bli pumpet effektivt opp igjen til hjertet, når dette ikke fungerer som det skal blir mye blod stående i årene og væske blir presset ut i vevet.
I tillegg til at du sitter mye i ro på jobben så ser jeg også at vekten din er i høyeste laget. Du har en BMI (body-mass indeks) på 34 og dette er godt over grensen til overvekt. I slike situasjoner kreves det ekstra mye arbeid fra hjertet for at det skal greie å pumpe blodet rundt i kroppen og symptomer som hevelser i beina er svært vanlige ved slik overvekt.
For å forhindre at du utvikler enda større problemer er det svært viktig at du begynner å få et litt mer aktivt liv og helst går ned en god del i vekt. Jeg skriver ikke dette for å moralisere over livsstilen din men for å få frem at slik situasjonen er for deg i dag så er du i risikogruppen for utvikling av hjertesvikt og høyt blodtrykk.

Når de gjelder kulene i hodebunnen din så er det umulig for meg å si sikkert hva de kommer av. De kan godt være fettkuler eller talgcyster slik som du foreslår. Imidlertid er det en god regel at kuler på kroppen som enten dukker plutselig opp eller som begynner å vokse bør sjekkes av lege. Hvis det er fettkuler eller talgcyster så kan disse enkelt fjernes ved mindre kirurgiske inngrep.

Konklusjonen min er altså at du bør bestille en time hos fastlegen din slik at du kan få en skikkelig gjennomgang av helsetilstanden din, blant annet bør du absolutt få sjekket blodtrykket ditt. Du bør også diskutere hvordan du best kan legge om livsstilen din litt slik at du får et mer aktivt og sunnere liv. Slik helsetilstanden din er i dag så virker det som om den reduserer livskvaliteten din ganske mye (selv om du ikke føler deg spesielt syk) og som sagt ligger du i risikogruppen for at den kan forverre seg ganske betraktelig innen kort tid. På den annen side så tror jeg nok ikke det feiler deg noe som ikke kan reverseres ved en del enkle tiltak, dette krever imidlertid motivasjon fra din side.

Håper dette har vært til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn