Hoven fot - hva kan det være?

Spørsmål

Hei! En kveld to dager siden fikk jeg plutselig veldig vondt i foten, og gjorde vondt å trå på den.Når jeg våknet på natta var den hovnet veldig opp rundt stortåa og litt utover på foten og var veldig øm og vond og det dunket i foten. Dro på legevakta, og han sa at det var mulig det var rosen. Fikk apoccilin. Men kom hjem og leste litt om rosen, og har ikke hatt noe feber i det hele tatt. Er det mulig det er noe annet??Og hva kan det være?Blodprøven var også bra. Er fortsatt hoven og gjør vondt hvis jeg beveger foten og stortåa. Jente på 20.

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er vanskelig for meg å vurdere om du er undersøkt nok og om det virkelig er rosen du lider av.

En infeksjon (rosen) vil gjerne vise seg som et rødt og varmt område, med smerter og hevelse. Du behøver ikke nødvendigvis ha så mye feber hvis det er et lite område som er affisert. Hvis det er rosen er penicillin som du har fått riktig behandling.

En alternativ diagnose kan være en blodpropp i blodårene som går til hjertet (venene). Dette kan arte seg som et akutt oppstående, hovent område eller at leggen blir tjukk og vond. Det er ingen blodprøve som viser blodpropp, selv om man kan få indirekte hjelp av en blodprøve kalt D-dimer. Hvis denne er normal er det neppe blodpropp. Denne blodprøven stiger imidlertid også ved rosen og en del andre tilstander.

For å sikre blodpropp-diagnosen må det gjøres en ultralyd av venene eller en venografi, hvor det settes kontrastmiddel inn i en blodåre på fotryggen, og det tas røntgenbilder av årene.

Denne vurderingen kan være vanskelig, og legen din må ta stilling til om det er nødvendig å lete etter en slik diagnose.

Andre årsaker kan jo være at du har vrikket foten, men det vil du jo som regel ha lagt merke til.

Snakk med legen din igjen hvis du ikke blir bedre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-