Homozygot Leiden-mutasjon

Spørsmål

Hei, Jeg har homozygot Leiden-mutasjon som gir høy risiko for blodpropp, men har ikke hatt noen blodpropp som jeg har merket (har tatt Klexane ifm svangerskap). Har tidligere fått beskjed om at dersom jeg skal på lengre flyturer bør jeg ta blodfortynnende. Skal nå på en flytur som tar ca 8 timer, og fastlegen har gitt meg resept på Klexane 40 mg sprøyte. Jeg skal da ta kun en sprøyte, og den skal tas før vi drar til flyplassen. Mitt spørsmål er om dette er rett dosering, eller er det litt mye (jeg veier ca 50 kg)? Har også et tilleggsspørsmål: For et par år siden oppdaget jeg en kul på størrelse med en klinkekule under høyre arm. På ultralyd mente de at dette var en utposning på en vene under armen, og hadde ingen behov for oppfølging. Jeg har fortsatt denne kulen, og den er uendret i størrelse. I ettertid tenker jeg på om denne utposningen på venen kan være en risikofaktor i forhold til blodpropp/Leiden-mutasjonen?

Kvinne 49

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du har fått påvist homozygot Leiden-mutasjon, men du har ikke hatt noen blodpropp som du har merket. Du benyttet klexane i samband med svangerskapet. En flytur på 8 timer er en lengre flytur, og du har fått resept på klexane 40 mg. Du har ikke hatt blodpropp. 40 mg Klexane før du drar til flyplassen og det er en korrekt dosering. Like viktig er det at du drikker godt, unngår alkohol og beveger deg på turen i midtgangen. Du kan gjøre øvelser som "tåhev", som aktiverer muskelpumpen. Du har en utposning på en vee under armen, som er et tilfeldig funn, og som ikke krever noen videre oppfølging. Den har ingen betydning for at du har leiden mutasjon og dermed risiko for blodpropp (venøs blodpropp). God tur!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn