Hjertesykdom

Spørsmål

Hei! jeg er en kvinne på 28 år som er veldig fortvilet. Jeg har de siste 2 årene vært plaget med brystsmerter. De kom først veldig sjeldent, men den siste måneden er det nesten konstant. Jeg har en medfødt muskelsykdom som gjør at jeg har vært inaktiv mesteparten av livet. Brystsmertene kan noen ganger bli værre ved aktivitet, men jeg klarer ikke si om dette et en utløsende faktor. Jeg har også gastritt som kompliserer situasjonen ytterligere. Den siste tiden, altså siste måneden, har jeg vært plaget med veldig hyppige og sterke brystsmerter, og jeg er redd det kan komme fra hjertet siden jeg er inaktiv. Jeg har forsåvidt ganske normalt kolesterol, og alle EKG jeg har tatt har vært normale. Jeg var på legevakten for noen dager siden med brystsmerter og svimmelhet, men alle blodprøver og EKG var fine, og de mener jeg er for ung til karsykdom. Jeg forstår at det er liten risiko for hjerte eller karsykdom i min alder, men jeg er som sagt inaktiv og har hyppige sterke smerter, midt i brystet, stråler kanskje til hals og mage. Har tatt en hjerte scintografi i juni som var normal, men fikk ikke diskutert resultatene med kardiolog. Er det sånn at en scintigrafi av hjerte kan utelukke at smertene jeg har er ustabil angina? Jeg føler meg ofte sliten og svimmel, og selv om magen definitivt er involvert klarer jeg ikke slappe av på at smertene ikke er hjerterelatet. Smertene kan vare en hel dag eller uke med varierende intensitet, og er nå ganske konstante. Jeg har lavt blodtrykk, ikke diabetes, eller hjertesykdom i familien, men har som sagt en sjelden nevromuskulær sykdom. Bør jeg dra tilbake til kardiolog og be om ytterligere utredning, eller kan man si at dette faktisk ikke kommer fra hjertet? Orker ikke bekymre meg lenger, men føler ikke at det blir tatt alvorlig.

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du er en kvinne på 28 år som har en sjelden muskelsykdom Central Core Disease (CCD). Du har derfor vært inaktiv det meste av livet. Du har hatt brystsmerter de 2 siste årene. Du har lavt blodtrykk, ikke diabetes eller hjertesykdom i familien. Du har normalt kolesterol. Du har tatt EKG som har vært normale, og det samme har blodprøver tatt under/etter anfall av brystsmerter. Myocardscinitgrafi som er negativt med hensyn på myocardisjemi, eller for å si det på en annen måte, at det var normalt, har en svært høy prediktiv verdi for å utelukke isjemisk hjertesykdom. Jeg vil si at siden du har normalt EKG, normale blodprøver og et normalt myocardisjemi, i tillegg til at du ikke har andre risikofaktorer for hjertesykdom ( Høyt blodtrykk, Kolesterol, Arv og røyking), så har du ikke isjemisk hjertesykdom. 

Det er  uvanlig at man har forandringer i hjertet ved CCD. Det er rett nok beskrevet mitral-prolaps ved CCD, men det er sjeldent forekommende. Ved Mitral-prolaps vil klaffen mellom venstre forkammer og venstre hjertekammer (mitalklaffen/bicuspidalklaffen) slår innover i forkammeret når hjertet pumper blod ut i kroppen (systole). Dette kan gi brystsmerte som ligner på koronarsykdom, og en følelse av trøtthet. Når dette er sagt, så er det likevel en svært liten sannsynlighet for at du har Mitral Prolaps. Mest sannsynlig har du ikke hjertesykdom, og dine symptomer kan forklares ut fra for eksempel at du får en en lekkasje av magesyre opp i spiserøret (Gastroesofageal reflux). Dette kan gi brennende smerter i brystet. Det foretas i dag mange hjerteutredninger som er negative. Det gjøres også mange negative kontrastundersøkelser av kransårene på mistanke om isjemisk hjertesykdom. Slik du beskriver din situasjon så er den  nesten i seg selv en indikasjon for å gjøre en hjerteekko, for å utelukke at du har hjertesykdom.

Det endelige svaret mitt vil være at du ikke har ustabil angina pectoris og at du har svært liten sannsynlighet for annen hjertesykdom. Du kan likevel ha  behov for å treffe en kardiolog for  å få  dette ut av verden. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-