Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertesvikt kan gi tungpust ved flatt leie, og hevelser i beina

Spørsmål

Åndenød i flatt sengeleie om natten. Tretthet over lang tid. Væskeansamling i bena. Litt tørrhoste om dagen. Tung pust med hvesing ved utpusting om natten. Stemmen kan bli hes med en del snakk. Oksygen opptak: OK. Noe rusk er det etter hjerteoperasjon med stent. Det finnes flere undersøkelser av hjertet. Noe nedsatt effekt.

Mann 85
Svar

Hei.


Her har du ikke kommet med noe konkret spørsmål, så jeg er litt usikker på hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og gi deg noen gode råd.


Du har en kjent hjertesykdom, og har nå symptomer i form av tungpust om natten når du ligger flatt, væskeansamlinger i beina, og tidvis noe hoste.


Dette gir betydelig mistanke om hjertesvikt. Det kan man få når hjertemuskelen er svekket. Det finnes det mange behandlingsmuligheter for, inklusiv medisiner. Derfor må du absolutt oppsøke fastlegen din nå, for å få undersøkt om du har hjertesvikt. Trøttheten din kan også skyldes hjertesvikt.


Inntil du har vært hos fastlege, kan du begynne med å sove med hevet sengeende. Det kan lette nattlig tungpust. Legg bøker under hodeenden av senga, eller legg en dyne eller to under overkroppen, slik at du sover i halvsittende stilling. Væskeansamlingene i beina kan reduseres ved å ha beina på en krakk når du sitter, så det bør du også gjøre så ofte du kan.


Følg rådene, og lykke til.