Hjerterytmeforstyrrelser

Spørsmål

Jeg er ei dame på 34 år. Slank, trener av og til ( kunne nok trent mer- men hjerteproblematikken gjør meg redd), røyker ikke. Problemene jeg har, har jeg hatt i snart 20 år ( siden jeg var 15). De opptrer på forskjellige måte,og jeg har tatt full sjekk hos hjertespesialist 3 ganger (senest for 6 måneder siden), med langtidsekg 24 timer, ultralyd av hjertet, belastnings-Ekg. I tillegg til en rekke enkeltstående EKG- utenom Alt som har blitt fanget opp er ufarlige ekstrasystoler, og ikke særlig mange. Problemet er at jeg opplever enkelte dem som ekstremt ubehagelig, og blir både lett ør i hodet, i tillegg til at jeg blek og nummen. Disse anfallene skjer meget sjelden (kanskje 1-2 ganger i året), og går fort over, maks 1 minutt, kanskje mindre til og med. Men det starter med at jeg kjenner hjertet slår over 2-3 slag, så kommer den rare følelsen, og jeg blir livredd. Har aldri opplevd smerte eller ordentlige pusteproblemer med blir ekstremt redd. Dette skjedde senest for noen dager siden, mens jeg satt i ro. Vanligvis kjenner jeg enkeltstående ekstraslag hver dag, ikke mange, så det kan jeg leve med. Det som imidlertid gjør meg livredd, og som ikke er fanget opp på EKG, er disse anfallene som gjør meg dårlig. Det kan oppleves som tre raske slag etter hverandre før det normaliserer seg. Ellers så kan det føles som hjertet slår i bigemini, altså svært langsom rytme med ekstraslag annenhvert slag. Det varer aldri lenge, aldri hatt det i flere minutt feks. Men jeg er redd jeg har en farlig rytmeforstyrrelse i og med at jeg føler meg og nummen og blir blek. Har imidlertid aldri hatt smerter, eller følelsen av svartning, og klarer jo uten problemer å reise meg under anfallene. Dette vil jo være vanskelig å fange opp, ettersom det enkelte ganger går mange måneder mellom hvert anfall. Jeg merker at urtymen kan provosere fram ved nervøsitet, ved mye adrenalin, feks når jeg skal snakke i en folkeforsamling. Kan hjertet mitt stoppe? Bør jeg få undersøkt dette igjen?

Kvinne 34
Svar

Hei !

Du er en dame på 34 år som er frisk. Du trener og er slank. Du har hatt plager fra hjertet som har vart i 20 år. Du har vært fullstendig utredet hos hjertespesialist  3 ganger. Du har tatt 24 timers EKG, Ekko-cor og AEKG. I tillegg til flere enkeltstående EKG.  Man har påvist ekstraslag hos deg, som har vært enkeltstående. Noen ganger oppleer dui at du har symptomer som gjør deg blek og nummen. Du blir lett ør i hodet. Dette skjer etter hva jeg forstår ikke hver gang du opplever ekstraslag, men kommer i situasjoner du føler deg stresset. Det å bli "lett" i hodet og ør hører, ofte sammen med med måten vi puster på. Det at disse anfallene kommer  i stressede situasjoner, styrker denne antagelsen.  Når man er stresset vil man ubevisst endre måten man puster på, og man kan hyperventilere. Det vil si at man puster raskt og overfladisk. Du kan uten problem reise deg opp under anfallene, og du føler ikke at det svartner for øynene dine.  Jeg finner det mest sannsynlig at du har en form for angst som kan gi deg hyperventilering, og at det er dette du kjenner og ikke ekstraslagene. Ekstraslag har vi alle og dette kan være ubehagelig i enkelte situasjoner.  Jeg synes. ikke du behøver å få undersøkt dette igjen. Du har hatt dette i 20 år, så jeg finner det lite trolig at hjertet ditt vil stoppe. Du har ingen symptomer på at du har en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse.   Hjertet har også en "backup" som gjør at man kan få en hjerterytme selv om man får en forstyrrelse i den normale hjerterytmen.