Hjerterytmeforstyrrelser og østrogen

Spørsmål

Jeg er dame på 50 år som har en hjerterytmeforstyrrelse. Har prøvd elfys 4 ganger men ikke vellykket. Har gått på isoptin og tambocor i ca 6 år. Har blitt mye værre nå når jeg har kommet i overgangsalderen . Kan det hjelpe på hjertebanken å få østrogentabletter eller kan det hjelpe med noen av disse produktene for overgangsalderen som man kan få kjøpt i helsekosten. Og kan disse produktene brukes sammen med hjertemedisinene. Har også begynt å få veldig ofte betennelser i feks hofte, skulder, håndledd . Lurer på om det kan være en av disse hjertemedisinene som kan forårsake dette, skjønner ikke hvorfor jeg får det så lenge jeg ikke overbelaster muskel eller ledd. Har tatt blodprøver for å sjekke urinsyregikt, reumatisme og div ,men ingen utslag. På forhånd takk.

Svar

Hei !
Du er en dame på femti år som har forsøkt elfys 4 ganger på grunn av en hjerterytmeforstyrrelse. Du beskriver ikke hva for type hjerterytmeforstyrrelse du har. Elfys kan bety at du har fått elektrosjokk for å få en normal sinusrytme, eller du kan ha forsøkt å gjøre såkalt ablasjonsbehandling. Dette er to ulike behandlingsformer. Du har nå kommet i overgangsalderen og dermed har du fått tap av østrogenproduksjon. Du har fått økende hjertebank som en følge av dette. For det første så legger jeg til grunn at du får optimal behandling også i forhold til eventuell blodfortynning siden du har en hjerterytmeforstyrrelse. Når det gjelder hjerterytmeforstyrrelser generelt, så er det slik at hormoner påvirker ledningsimpulser i hjertet. Spesielt bortfall av hormoner som østrogen. Du kan derfor ha blitt verre av din hjerterytmeforstyrrelse på grunn bortfall av østrogen. Østrogentilskudd kan bidra til å redusere dette. På den annen side, så har østrogentilskudd i overgangsalder vært gjenstand for stor diskusjon i forhold til kreftutvikling. Jeg vil ikke anbefale deg å kjøpe kosttilskudd kjøpt i helsekost butikker for å behandle dine hjerterytmeforstyrrelser. Hjerterytmeforstyrrelser kan skyldes forandringer i elektrolyttbalansen i blodet ditt. Saltene i blodet ditt reguleres derimot gjennom flere kompliserte og sinnrike systemer, og det skal mye til for at dette er årsaken til at du har blitt verre av din hjerterytmeforstyrrelse. Dersom det er kun isoptin og tambocor du benytter som hjertemedisiner, så gir ikke disse medikamentene bivirkninger med betennelsesforandringer i ledd.
Jeg legger også til grunn at du er grundig utredet av kardiolog og at man har vurdert alle former for behandling av din hjerterytmeforstyrrelse.
Jeg ønsker deg lykke til !