Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjerterytmeforstyrrelse

Spørsmål

Hatt 4 kraftige anfall med palpitasjoner og nær besvimelse den siste måneden. De tre første vet jeg ikke årsak men den siste ble nok forårsaket av det hadde skjedd noe alvorlig med en av mine pårørende. Kjente da kort på pulsen som var svak, men gikk ekstremt rask (trolig 200+) Jeg vet ikke om den var jevn/ujevn.

Når ambulansen kom så hadde pulsen roet seg og EKG var fin. Fastlegen målte dagen etter 180/120. Ble satt på amlodipin og etter en uke målt til 140/100. Jeg har hatt anfall etter dette.

Resultater av undersøkelser:

  • Ultralyd kardiolog: Lett dilatert venstre atrium, Diastolisk disfunksjon grad 1, IVSd 11 mm - LVEDD 55 mm - PW 9 mm, Minimal mitralinsuffisiens ellers alt normalt.
  • 72 timers EKG (jeg hadde ingen anfall) sinusrytme, max frekvens 137 bpm, min frekvens 43 bpm, 4 VES
  • AEKG viste god belastningskapasitet (120% av forventet), maxpuls 147, ingen arytmier.
  • 24 t blodtrykk med god nattlig senking.
  • Vanlige blodprøver og hjertevikt prøver var fine.
  • I 2010 funnet forstørret epifyse samt i 2016 protitusjon i nakke.

Kardiolegen mistenker paroksismal supraventrikulær takykardi. Men jeg er redd for ventrikkel takardia som kan føre til hjertestans

Spørsmål:

1) Er det andre undersøkelser jeg burde ta?

2) I tilegg blir jeg lett /lightheaded av å reise meg opp fra sittende stilling, rett etter utløsning stående, ved gjesping, enkelte dobesøk, etter å ha løftet vekter samt etter å tatt snus. snus gir også angst rett før nærsynkop. Kan jeg i tilegg ha problem med blodtrykksregulering? Men snus øker vel blodtrykk og gir vel ikke blodtrykksfall?

3) Kan dette være ventikkel kardia og isåfall hvor stor er muligheten for at det kan bli fatalt for meg? Har hørt det generelt ikke er så farlig for de med stukturelt friske hjerter, men jeg hadde jo blant annet forstørret hjerte?

4) Vil trene kondisjon/styrke være bra for meg? Hjertet blir vel sterkere og tåler kanskje farlige arrytmier bedre? Men det vil vel også vokse ytterligere?

5) Kan det være at jeg egentlig har mye høyere maxpuls enn det sykkeltest visste (kun 147) ?

Mann 50
Svar

Hei !

Du har hatt fire anfall med palpitasjoner og nærsyncope den siste måneden. Du hadde rask hjerteaksjon og svak puls. Dette roet seg relativt raskt og du hadde et normalt EKG når ambulansen kom. Du har også et høyt blodtrykk og er behandlet for det med kalsiumblokker, Amlodipin. Du har vært hos kardiolog og ultralyd viste stort sett normale funn. Du har gjort AEKG som var normalt. Du har også gjort 24 timers blodtrykksmåling som var normalt, og alle blodprøver var fine inklusiv NT-proBNP, som er et uttrykk for hjertesvikt. Du beskriver fire episoder i løpet av en måned, og jeg kan forstå at du utvikler en angst for å hjertestans om du tenker at dette er ventrikkel hjerterytmeforstyrrelse. Du beskriver at du holdt på å besvime, men at ikke du besvimte.

Det hadde naturligvis vært ideelt om man hadde kunnet påvise hva for hjerterytmeforstyrrelse du har. Om man kunne tatt et EKG når du eventuelt hadde anfall, så ville det ha gitt nyttig informasjon.

Du har ingen symptomer på korornarsykdom. Du er godt utredet hos kardiolog og du kan f.eks. bruke digitale løsninger for å kunne registerere hjerterytmen din. Det er viktig å vite om den er jevn eller ujevn, og om QRS kompleksene som er elektriske impulser fra hjertekamrene dine er normale eller ikke. Dette gir informasjon om hjerterytmen din kommer fra hjertekamrene (ventrikulære) eller forkammerene dine (Supraventrikulære).

Du har hatt fire anfall med rask hjerterytme, og alle har stoppet av seg selv. Du hadde få ventrikulære ekstraslag så sannsynlligheten for at du har en "farlig" hjerterytmeforstyrrelse er svært liten.

At du føler at du blir svimmel når du reiser deg opp fra liggende eller sittende kan være uttrykk for at du tidligere har hatt et høyt blodtrykk som nå er normalisert, og at det kan bli litt lavt når du gjør leiendringer.

Du beskriver at snus gir angst før nærsynkope. Det er mulig at du har utviklet en form for helseangst som en følge av hjerterytmeforstyrrelsen din. Det er lite trolig at det er snusen som har skylda.

Hjertet ditt er sannsynligvis litt stort på grunn av at du har hatt høyt blodtrykk.Trening er bra for deg fordi blodtrykket synker etter trening, i tillegg til at trening har en rekke gunstige hormonelle effekter. Du bør trene både kondisjon og styrketrening. Du har mest sannsynlig ingen farlig arrytmi.

Din makspuls kan du finne hos CERG og den er rundt 179 slag/min. Du kan også lese om trening på CERG sine sider. Hva gjelder hjerterytmeforstyrrelser kan du lese i lommelegen her.