Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjerterytmeforstyrrelse

Spørsmål

Har merket at hjerteslag er tidsforskjøvet, som om et slag uteblir. Har vel noe med arytmi å gjøre. Pulsslagene virker også sterkere enn vanlig. Hva anbefaler du meg å gjøre? Har hatt hjerteinfarkt for 10 år siden og går fast på marevan og blodtrykks medisin.

Mann 75
Svar

Hei !

Du har merket at hjerteslag har blitt tidsforskjøvet, som om et slag uteblig. Pulsslagene virker også sterkere enn vanlig. Jeg ville ha tatt kontakt med din fastlege i første omgang, for å ta et vanlig EKG. Det kan være at du har et AV-blokk grad II Mobitz Type I                          (Wenchebackfenomen), men det er ikke sikkert. Denne hjerterytme forstyrrelsen karakteriseres ved at P-bølgen ikke etterfølges av et QRS kompleks. Eller at forkammersammentrekningen (P) ikke etterfølges av et hjerteslag som gir puls (QRS). Man kan ved et vanklig EKG se om QRS komplekset er smalt eller breddeøket og dermed avgjøre hvor det er en blokkering i hjertet. Årsakene til ulike AV-blokk  kan deles inn i de som kan gå tilbake og som da kan skyldes blant annet forstyrrelser i elektrolyttene (saltene i blodet), lavt stoffskifte, infeksjon som borreliose, eller forstyrrelser i nerveledningssystemet ( Autonome nervesystemet), eller ikke-reversible  som at man får en skade i ledningssystemet, hjerteinfarkt (Gammelt) med arrdannelse eller andre sykdommer. Ved AV blokk grad I, vil man ha et normalt QRS kompleks og dette er oftest en godartet tilstand. 

Jeg anbefaler deg derfor at du tar kontakt med Fastlegen, hvor du gjør et EKG og evt ut fra funn blir henvist til f.eks. 24-timers EKG (Holter registrering).

Lykke til !
 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-