Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjerterytmeforstyrrelse

Spørsmål

For ett år siden merket jeg for første gang dobbeltslag på hjertet. Disse slagene kom helt plutselig. De varierer fra ca 4 til 12 i min. Noen gang flere rett etter hverandre. Når de kommer merker jeg de veldig godt på kroppen. Jeg kjenner hjertet "stopper" så kommer et ekstra hardt slag i brystet og jeg får en trang til, eller automatisk hoster. En stund etter at jeg opplevde dette første gang merket jeg ett press i brystet, som etterhvert kjenntes ned venstre arm og opp langs halsen på venstre side. Jeg har vært innlakt 2 ganger på sykehus for observasjon og utredning, og gått utallige ganger til lege uten og komme til noen konklusjon. I og med at dette kommer i perioder har de ikke hadd meg koblet til ekg når jeg har disse anfallene. Nå i skrivende stund har jeg samme symptomene. Hos lege har jeg fått en følelse av og ikke helt bli trodd. Hun har anntydet alt fra allergi, sure oppstøt til muskulære problemer. I begynnelsen var dette veldig skremmene for meg, nå er dette blitt en plage siden ingen finner ut hva som er grunnen til dette. Hva kan være grunnen til dette og hva bør jeg gjøre videre ? Jag har selvfølgelig mange tanker selv om dette. Blodpropp, kreft, hjertesykdom osv. Jeg ber om råd og veiledning videre.

Svar

Hei !
Du beskriver at du for ett år siden merket jeg for første gang dobbeltslag på hjertet. Disse slagene kom helt plutselig. De varierer i hyppighet og kommer noen gang flere rett etter hverandre. Du kjenner at hjertet "stopper" så kommer et ekstra hardt slag i brystet. Du har vært innlagt på sykehus to ganger for dette, men føler at du ikke helt blir trodd.
For det første så er det du beskriver mest sannsynlig helt ufarlig. Du har vært innlagt på sykehus og jeg regner med at de har utredet deg med belastningsekg og hjerteekko, og 24 timers EKG. Om du ikke har vært utredet bør du utredes med dette. Det kan din fastlege henvise deg for å få gjort. Det at en tilstand er ufarlig, betyr derimot ikke at den ikke er plagsom. Når hjertet slår, er det mest vanlig at disse slagene dannes i et område kalt for atrioventrikulær knuten AV-knuten og ledes ned til sinusknuten (SA-knuten). Deretter sprer den elektriske impulsen seg til hjertemuskelen. Av og til oppstår det et hjerteslag som oppstår på et annet sted i hjertet-et såkalt ektopisk hjerteslag. Det kommer ikke regelmessig, men bryter av en regelmessig hjerteaksjon. Etter dette slaget vil det være en lengre pause og hjertet fylles gjerne med mer blod som pumpes ut fra hjertet etter et slik slag. Det kan oppleves som et "hardt" hjerteslag. Noe av det som gjør at vi ikke kjenner hjerteslagene våre er at vi har en såkalt habituering av hjerteslagene. Det vil si at vi ikke registrerer hjerteslag som følger en rytme noe vesentlig, mens vi derimot oppdager et avvik i en normal hjerterytme. Disse hjerteslagene kan gjerne komme etter hverandre. Det er viktig at man klarer å fange opp disse hjerteslagene dine, for å kunne si noe om hvor de oppstår. Det er mange årsaker til slike ekstraslag, og de kan blant annet påvirkes av stoffskifte, alkohol, søvn og stress.
Vertikal Forsikring selger i dag en plate som du legger tomlene på og kan dermed registrere hjerterytmen din. Systemet kalles AliveCor. De kan også hjelpe deg med å få tolket EKG.
Mitt råd til deg er at du må få registrert hva for rytme du har, og dersom du ikke har fått utført en hjerteutredning i samband med innleggelsene i sykehus, så bør du få utført dette. Fastlegen skal kunne hjelpe deg. Dersom du opplever vansker med dette, kan du også ringe til Landsforeningen For Hjerte og Lungesyke(LHL) sin informasjonstelefon og få hjelp videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-