Hjerterytmeforstyrrelse etter hjerteoperasjon

Spørsmål

Jeg er 41 år gammel mann som har gjennomgått Aortaklaffplastikk- operasjon på Rikshospitalet den 06.09.17 Diagnosen var Bicuspid Aortaklaff og Aortainsuffesiens. Alt gikk meget bra, og jeg ble utskrevet fra lokalsykehus etter en snau uke med meget tilfredsstillende epikriser (alt lover bra!) Jeg hadde jevn fin hjerterytme under hele sykehusoppholdet.

Jeg ble utskrevet med Acetylsalisylsyre 75 mg. 1 gang daglig, Paracet ved behov og Oxycodone ved behov. (paracet og oxycodone ble nesten ikke brukt da smerter ikke var spesielt plagsomt etter hjemkomst).

Etter ca 2 uker fikk jeg noen "anfall" av uregelmessig hjerterytme. Spesielt når jeg la meg ned på kvelden. Dette skjedde 0 til 1 gang om dagen i noen dager. Fastlegen min tok derfor en EKG, mens jeg lå der i EKG'en kjente jeg at pulsen gikk over til uregelmessig og jeg ble sendt til sykehuset. Der fikk jeg noen medisiner og ble overvåket i en periode og pulsen ble igjen regelmessig.

Jeg ble utskrevet med 50 mg Metoprolol 1 gang daglig. Etter en periode spurte jeg om jeg kunne slutte med de fordi jeg følte meg slapp, og svimlet når jeg reiste meg opp, men ble satt på 25 mg i stedet. Det hjalp godt på, og etter noen uker var jeg nå nettopp hos legen igjen og håpet på at jeg nå kunne slutte helt med de.

Nå er kroppen en helt annen, jeg kjenner at alle rare følelser og opplevelser etter det store inngrepet har normalisert seg. Jeg har nå fått grønt lys til å trene litt igjen. Jeg kan ikke fatte hvorfor jeg fortsatt må ta Metoprolol? Legen gir bare diffuse svar og tåkeprat, som "inntil videre" og "kanskje ikke for alltid" (!?)

Kan jeg slutte å ta Motoprolol? Er det noen farer forbundet med å slutte på de? Jeg har ikke mange ukene igjen med Acetylsalisylsyre og hadde virkelig håpet på å kunne bli medesinfri! Det betyr ufattelig mye for meg!

Svar

Hei !
Du har gjennomgått aortaklaffplastikk. Etter to uker fikk du hjerterytmeforstyrrelse, og ble innlagt på sykehus. Hjertet "slo om" til normal regelmessig rytme, men du ble satt på betablokker i form av Metoprolol. Ut fra det du forteller vil jeg anta at du har hatt en episode med det vi kaller atrieflimmer etter hjerteoperasjon. Ofte kommer denne hjerterytmeforstyrrelsen 2. eller 3. dag etter en hjerteoperasjon. Den forekommer hyppig, og man er usikker på hvorfor man får dette. Som oftest lar den seg lett behandle og man kan stoppe med de medisiner man har fått som behandling. Hos deg kom denne hjerterytmeforstyrrelsen noe senere. Jeg er alltid reservert mot å gi spesifikke behandlingsforslag, siden jeg ikke har tilgang til dine hjerteundersøkelser. Det kan være andre årsaker til at man ønsker at du skal benytte betablokker, enn de jeg legger til grunn. Generelt sett kan man slutte med de medisinene man har benyttet som behandling for postoperativ hjerterytmeforstyrrelse (Metoprolol) etter noen uker med behandling. Faren med å slutte med metoprolol er at du kan få hjerterytmeforstyrrelsen igjen. Risikoen for dette vil avta over tid. Atrieflimmer kan gi hjerneslag.