Hjerterytme og lavt blodtrykk

Spørsmål

Jeg har i lengre tid hatt veldig lavt blodtrykk og lav puls. Typisk blodtrykk 98/50 og puls 38-50. For to uker siden så fikk jeg et illebefinnende på vei til jobb og ble lagt inn på sykehus, hvor de mente den lave pulsen var årsaken. Det ble da tatt 24t EKG, noe som ikke indikterte rytmeforstyrrelser. Skal dit igjen og ta EKG v belastning. Er veldig trett, sliten, kvalm, uvel og andpusten. Forstod det slik at hvis EKG var normal ved belastning, så skal alt være greit. Men jeg kan jo ikke ha det sånn, orker ingenting sosiale og strever meg gjennom arbeidsdagen. Hva mener du kan gjøres? Kan opplyse at jeg er kvinne på 55 år, ikke-røyker, normal vekt og kosthold.

Svar

Hei !

Du har lavt blodtrykk og har en puls mellom 38-50. Du har vært innlagt på grunn av besvimelse. Man tok da 24 timers EKG, uten at man påviste noen forklaring. Du er veldig sliten, kvalm, uvel og andpusten. Du skal foreta belasgtningstest. Jeg mener at det er viktig at du får foretatt en belastningstest, eventuelt at du får utført en koronar CT-undersøkelse eller vanlig angiografi av kransårene dine om belastningstesten (ArbeidsEKG) er usikker. Jeg regner med at du har fått foretatt en ultralyd undersøkelse av hjertet ditt, og at du er utredet i forhold til stoffskiftet (Hypothyreose). Dersom du har en svært lav puls, så kan det være nødvendig å legge inn en Pacemaker. En Pacemaker er et apparat som gjør at hjertefrekvensen kan økes ut fra ulike stimuli, og som sikrer at hjertet ikke får episoder med svært lav hjerterytme og dermed lavt blodtrykk. Jeg er enig med deg at man må gi deg en forklaring på hvorfor du har det slik.